Természetes segítség is van, nem is kevés
Ismerjük? Zöld mentőövek a cserépben
Vérszegénység, magas vérnyomás, diabétesz? Még a gyomorfekély megelőzésére is létezik természetes megoldás. Tudjuk-e, melyik gyógynövény és fűszer mire való?
2012.04.17 16:55ma.huA természetes gyógymód nemcsak hogy javasoltabb a különféle gyógykészítményeknél, de hatásosabb is lehet. Szinte minden bajra, betegségre ajánlható gyógynövény vagy fűszernövény. Lássuk, melyek a legnépszerűbbek és leghatásosabbak.
Rozmaring: a rozmaring levele igen magas vastartalmú, ezért fáradtság és vérszegénység ellen ajánlott a fogyasztása. Karnozolsavat is tartalmat, mely védi az agyat a káros szabad gyökökkel szemben. Csökkenti a stroke, valamint az Alzheimer-kór kockázatát.

Bazsalikom: a bazsalikom kivonata csökkenti a magas vérnyomást. Kutatók szerint az endothelinek szintjét is befolyásolja, ezek azok a fehérjék, melyek a vérereket összehúzzák.
Görögszéna: a cukorbetegek legjobb barátja. A görögszéna kivonata javítja a vércukorszintet és csökkenti az inzulinrezisztanciát, növeli a megfelelő anyatej-ellátást is. A magok ugyanakkor a szülés elindításában is segítenek, ezért terhes anyák nem fogyaszthatják.
Oregánó: hatékony gombaellenes szernek minősül, timol és karvakrol hatóanyagai miatt. A karvakrol gátolja a Candida albicans gomba (szájpenész) növekedését, jobb, mint egy közönséges gombaellenes szer.
Koriander: a koriander olaj megelőzi azt és harcol az ételmérgezéssel, azzal, hogy szembeszáll a campylobacter baktériummal. Ezt a baktériumot a csirkehús és a vörös hús is hordozhatja, ha rosszul van megfőzve/megsütve. Ezért érdemes koriander magokat adni a hamburgerhez vagy csirkehúsos fogásokhoz.

Zsálya: a zsálya illóolaj igen jó hatással van a hangulatunkra. Idősebb embereknél a memória javításában is hatékonynak mutatkozott.
A kutatók úgy gondolják, a gyógynövény gátolja az acetilkolin lebontását, vagyis azét az agyi kémiai anyagét, amely a figyelemmel és az éles memóriával hozható összefüggésbe.
Kardamom: ha már volt gyomorfekélyünk, vagy hajlamosak vagyunk rá, érdemes kipróbálnunk a kardamom hozzáadását ételeinkhez.
Az olaj-kivonat kutatók szerint védi a gyomor nyálkahártyáját, valamint véd az alkohol és az aszpirin okozta fekélyek ellen. A kardamom hatóanyaga egyébként a nootkatone.