Kis mennyiségben finom és egészséges is

"Tápláló vagyok!" - igazságtalanul szidják a sertéshúst?

Ellenállhatatlan csábítás, és nem is ártalmas? Kedvenc szendvicsünk elfogyasztása, szalonnával vagy kolbásszal tömve a kutatók szerint nem is olyan nagy bűn. A sertéshúst ugyanis "igazságtalanul rágalmazzák".

2012.04.03 14:25ma.hu

Nem tagadhatjuk, a vörös hús kapott már hideget-meleget. Svéd kutatók megállapították, hogy csupán 50 gramm elfogyasztása naponta - amely egyenlő két szelet szalonnával illetve egy kis darab kolbásszal -, ötszörösére növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát.

Egy másik tanulmány azt mutatta, a vöröshúsban gazdag étrend bélrákhoz és szívbetegséghez vezet. Ám abban a táplálkozási szakértők egyetértenek, hogy a sertéshúst igazságtalanul "rágalmazzák" - mértékletes evésével ugyanis előnyökhöz juthatunk.

"A sertésnek rossz a megítélése, sokszor azonosítják az olcsó feldolgozott hússal, (amelynek összetétele nem is teljesen ismert) illetve a hizaló, zsíros szalonnával. Ám a kültéren nevelt, jól táplált sertések húsa nem kell, hogy a rossz megítélés alá essen"
- mondta el Kumud Gandhi élelmiszer-szakértő.

Catherine Collins, a londoni St. George kórház dietetikusa hozzátette: a szalonna, a kolbász és egyéb feldolgozott húsok sok esetben hozzáadott nátrium-nitritben, tartósítószerben és ízfokozóban gazdagok, melyek sós ízt adnak nekik. Ezek az anyagok, a nitrozaminok az emésztőrendszerben rákkeltő anyagok lehetnek, emiatt is óva intenek tőlük egyes tanulmányok.

Collins szerint a svéd tanulmányban részt vevő emberek nem egyszer ettek naponta kolbászt, és nem is kis mennyiséget fogyasztottak. Ez az életvitel, az elhízással és a dohányzással karöltve valóban igen rizikós.

"Nincs rá bizonyíték, hogy ha heti 1-2 alkalommal eszünk feldolgozott húst, az nem lehet része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, és ártalmas lenne."


Nem javasolt több, mint 70 gramm vörös hús elfogyasztása naponta - mert akkor emelkedik a rák kockázata. Vagyis amennyiben kétszer egy héten fogyasztjuk, éppen betartjuk a megfelelő mennyiséget.

A sertéshúsok népszerűek és gazdagok fontos vitaminokban és ásványi anyagokban: tartalmaznak B6, B12 vitamint, niacint, tiamint, riboflavint, vasat, magnéziumot, káliumot, D-vitamint és cinket - valamint fehérjében is gazdagok, van bennük szénhidrát, és a sovány változat zsírban és kalóriában is szegényebb.

Ha nem fogyasztunk halat és diót, a sertés hasznos Omega 3-zsírsav forrás is. Egy darab sertés karaj, amelynek mérete nagyjából egy pakli kártyával egyezik meg, javasolt napi fehérje-bevitelünk felét adja, és 15 százalékát az ajánlott napi vasmennyiségnek.

A fehérje igen fontos a gyermekek számára is. Tehát ha adunk nekik heti kétszer jó minőségű kolbászt, kültéren nevelt, "méregmentes" sertéshúsból, amely 90 százalékban sertést tartalmaz, az tápláló és finom étel számukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.