Vitamingazdagok, élénkítők, a rák ellen is védenek
7 étel, amivel túlélheted a februárt!
A hideg időszak utolsó hónapjaiban, amikor még mindig kitart a kemény tél, az ember úgy érzi: energiája egyre fogy. Napsütést, jókedvet szeretne! Ha mással nem, az étkezésével segíthet egy kicsit magán.
2012.02.06 16:55ma.huNehéz elviselni a téli hónapokat, amikor már a végén járunk. Ha szeretjük is a telet, a végére elfáradhatunk. Energiátlannak érezzük magunkat, a napfény hiánya megvisel, elég a szürkeségből.
Mivel tarthatnánk szinten magunkat, amíg jön a tavasz? Íme néhány, kifejezetten februári "szuperétel". Tápanyagokban, vitaminokban gazdagok és ízletesek, az egészséges étrend kiemelkedő "tartozékai".
- Kiwi:
Kiváló rost-forrás, sok C- és E-vitamin, valamint kálium van benne. Finom, lédús és kicsit savanykás, frissítő hatású. Nagyobb mennyiségben is bátran fogyasszuk! Gyümölcssalátához és desszerthez is kitűnő.

- Marakuja vagy Golgotavirág gyümölcse:
A szenvedély gyümölcsének is nevezik, ezért a hónaphoz, amikor Valentin-napot is ülünk, különösen illeszkedik. Egzotikus gyümölcs, káliumban, folsavban gazdag, remek A- és C-vitamin forrás. Ha azonnal akarjuk fogyasztani, az éretteket válasszuk, de meg is várhatjuk, amíg otthon érettebbek lesznek.
- Édes kömény:
Nagyon hasznos az emésztésünkre, ezért ajánlatos vacsora után fogyasztani belőle, hogy a gyomrunk dolgát könnyítsük és csökkentsük a "gázokat". C-vitamint, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Téli salátákhoz, vagy főzve tésztákhoz és pörköltekhez is adhatjuk. A magokat felhasználhatjuk különféle receptekhez.
- Fekete csoki:
Ha van hónap, amikor az étcsoki- vagy fekete csokoládé- evés különösen hasznos, az a február. Mérséklet fogyasztása ajánlott, számos előnye van. Nemcsak a hangulatot javítja, magas antioxidáns-tartalma segít a gyulladáscsökkentésben. Friss eperrel különösen finom! Ne feledjük, a túl sok csokifogyasztás ellenben nem egészséges.
- Karfiol:
Kalóriaszegény, zsír- és sómentes, ugyanakkor C-vitaminban és folsavban gazdag. Ha a burgonya- és egyéb köretektől besokalltunk, váltsunk karfiolra! Salátába tehetjük, de levest, rakott egytálételt is készíthetünk belőle: nagyon ízletes kombinációk születhetnek!

- Tangelo:
Ez a gyümölcs egy véletlen vagy szándékosan előállított hibrid - a grapefruit, és a mandarin között. Nagyszerű C-vitamin forrás. Heszperitinben is gazdag, aemly egy antioxidáns - megvan a képessége a rákos sejtek növekedésének meggátlására. A tangelo könnyen meghámozható és bármikor magunkkal vihetünk párat belőle.
- Kelbimbó:
Az egyik legjobb téli étel. A brokkoli után a második olyan zöldség, mely glükozinolátban igen gazdag, és képes megvédeni a rák ellen. Számos ételhez használható, olívaolajjal és tengeri sóval fogyasztva különösen ízletes és egészséges.