Pirosból kevesebbet eszünk és iszunk!
Nem vicc: vörös tányér lehet a fogyás titka
Együnk vörös tányérból, és kevesebbet fogyasztunk? Mielőtt valaki viccnek venné a dolgot, kutatók állítják: ebben tényleg van valami.
2012.01.16 18:55ma.huPiros tányéron felszolgálni az ételeket vagy vörös pohárból inni segít csökkenteni a kalóriabevitelünket: közel 40 százalékkal kevesebbet fogyasztunk így, mint hogyha más színben szolgáljuk fel az ételeket-italokat - állítja egy tanulmány, melyet német és svájci kutatók végeztek.
Véleményük szerint a piros szín az étkezőt arra készteti, hogy kerülje a nassolást, mivel tudat alatt is a veszéllyel, a tiltással, a megállással azonosítjuk ezt az árnyalatot.

A felfedezés egyébként jó ötletet adhat az ételek csomagolásához. Az egészségtelen élelmiszerek csomagolása lehetne vörös színű, hogy az embereket visszatartsa.
De akár a vendéglátó helyeken is alkalmazhatnák ezt a színt, hogy a túl sok alkoholfogyasztást megelőzze.
A tanulmányban 41 egyetemista vett részt, akiket arra kértek, igyanak teát - a bögrék egy része piros volt, a másik kék. 44 százalékkal kevesebb teát ittak a piros csészékből.
A tanulmány második felében 109 embernek adtak 10 perecet, piros, kék vagy fehér tányéron felszolgálva.
Úgy tűnik, a piros szín valamiféle "ősi riasztás". Sokkal kevesebb a kalória-fogyasztás, ha bevezetjük az étkezéseink során...
Az eredményeket az Appetite című lap közölte.