Ne hanyagoljuk a zöldeket: egészséget hoznak
Káposztát is együnk, ha fontos a belünk
A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. A belek falának immunrendszeréhez szükségesek ezek a zöldségek!
2011.10.27 13:00MTIMindezt egy nemzetközi kutatócsoport írja a Cell című szaklap legújabb számában. Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak.
Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.

A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki.
Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek. A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez.
Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt. Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszíni fehérjétől függ.
Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
"Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is" - mondotta a kutatás vezetője - "de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben".
A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.