Növeli a csontsűrűséget az alkoholos nedű
Jó hír a borozó nőknek, rossz hír a pasiknak!
A borral többet teszünk a csontsűrűségünkért, mint egy tipikus étrenddel - derült ki egy tanulmányból. A sörre ez sajnos nem igaz.
2011.10.19 08:15ma.huNapi egy pohár borral sokat teszünk a csontjainkért - állítják a kutatók. Egy tanulmány szerint, mely az étrend és a csontsűrűség közötti kapcsolatot vizsgálta, az alkoholos ital mérsékelt fogyasztása csökkentheti a sokak életét megkeserítő osteoporosis kialakulásának esélyét.
Ellenben a sör és egyéb alkoholos italok nem produkálják ugyanezt a hatást. Az Észak-angliai egyetem és a King's College kutatói 1000 női ikerpáron tesztelték a hatást ötvenes éveik közepén, az étrend és a csonttörés rizikója közti kapcsolat megállapításához.

A menopauza utáni időszakban levő nők étkezési szokásait is vizsgálták, ennek során derült ki: a bor mérsékelt fogyasztása köthető a nagyobb csontsűrűséghez, pozitív hatással van rá. A tipikus, 20. századi brit étrendnek azonban éppenséggel rossz a hatása!
Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a fish&chips-ben, paradicsomos babban, húspástétomokban és főtt húsokban gazdag étrend inkább rongálta a csontsűrűséget.
A túlnyomórészt gyümölcsökből és zöldségekből álló ételek csak kis előnyt mutattak a csontsűrűség szempontjából.
Egyelőre nem tisztázott, miért képes a bor a csontépítésre, de valószínű, hogy a szőlő héjában is megtalálható polifenol nevű anyag játszik szerepet.