A zöldségeket nyersen és alig főzve érdemes enni
Csak akkor hatásos, ha még szilárd a szájban?
Ha úgy gondoljuk, elég bekapni néhány tablettát ahhoz, hogy a napi vitamin-szükségletünk meglegyen, tévedünk. A zöldek frissen sokkal hatásosabbak!
2011.10.14 18:55ma.huNem a leghatásosabb módja az étrend-kiegészítők bekapkodása annak, hogy szervezetünket egészségesen tartsuk. Igen, könnyű, és nem kerül sok időnkbe. A zörgő dobozok azonban a jelek szerint nem biztosítják ugyanazokat az előnyöket, mint a friss zöldség és gyümölcs.
Kutatók szerint a rákkal szembeszálló brokkoli vagy káposzta hatását például nem helyettesíthetjük mással. Emily Ho tanulmányvezető az Oregoni állami egyetemről arra hívja fel a figyelmet, hogy a fontos tápanyagok nyersen vagy alig főzve sokkal hatékonyabbak, mint kiegészítő formában.

Persze vannak kivételek - például a folsav, melyet várandós nőknek kiemelten javasolnak és étel formájában nehezebben bevihető a szervezetbe. Az értékes tápanyagok legtöbbje azonban a zöldséges ételeken át jut hozzánk.
A brokkolit a kutatók külön kiemelik, mivel abban igen magas a glükozinalát szintje, mely segít a mellrák, a prosztatarák, a tüdő- és a végbélrák elkerülésében. Ám előnyeit nyers, illetve enyhén főzött formában tapasztalhatjuk legjobban.
A brokkoliban levő enzimek segítenek hatékonyabban lebontani a glükozinalátokat két legértékesebb összetevőikre, a szulforafánra és az erucinra. Ezek az enzimek pedig a legtöbb kiegészítőből hiányoznak.
A szükséges enzimek megtartásához Emily Ho szerint a zöldségeket alig kell főzni, elég kellene hogy legyen 2-3 perc. Még legyenek ropogtathatóak.