Rongálhatják a fogakat a savas gyümölcsök
Az alma rosszabb, mint a szénsavas ital?
Meglepő: kutatók szerint egy alma elrágcsálásra rongálóbb lehet a fogainkra nézve, mint a szénsavas üdítők!
2011.10.10 13:00ma.huAz alma evés négyszer olyan rongáló lehet a fogainkra nézve, mint a szénsavas üdítő, mutatta ki egy új tanulmány. A bor, a világos sör szintén emeli a fogak romlásának rizikóját, míg a ritkábban fogyasztott hagyma vagy grépfrút például nem.
A Londoni King's College fogorvosi intézet vezetője, David Bartlett professzor, a tanulmány vezetője rámutatott, hogy nemcsak azon van a hangsúly, mit eszünk, hanem abban is, hogyan esszük azt.
"Az orvosok helyesen mondják, hogy az alma evése egészséges, ám ha túlságosan lassan esszük a gyümölcsöt, magas savtartalma rongálhatja a fogainkat. Eközben a kóla és ehhez hasonló szénsavas italok fogyasztása nem mutatott sokkal nagyobb rizikót."

A szakemberek szerint a diéta tanácsadóknak arra is fel kéne hívniuk a figyelmet, hogy sok, a szervezetre egyébként igen előnyös gyümölcsnek magas a savtartalma.
Az új tanulmányban ezer férfi és nő vett részt, 18 és 30 éves kor között: egy bizonyos étrendet kellett betartaniuk. A kutatók azt vizsgálták, milyen mértékben károsodott a külső fog zománc és a dentin, és ezek mennyire voltak összefüggésben a diétával.
Az almát evők esetében 3,7-szer akkora volt az esély a dentin károsodásra, míg a szénsavas üdítőket fogyasztóknál nem emelkedett a kockázat jelentős mértékben.
A gyümölcslék négyszeresére növelték a rongálódás esélyét a zománcon a fogak felső részén, míg a sör, amely savasabb, a dentin károsodás esélyét emelte háromszorosára.
Néhány alma közel négy teáskanálnyi cukor mennyiségét tartalmazza, mely hozzájárul ahhoz, hogy a savszint emelkedjen a szájban. Dr. Glenys Jones táplálkozási szakértő ugyanakkor hangsúlyozza: jóllehet a gyümölcsök savasak és lehet magasabb a cukortartalmuk, a fogyasztásukról semmiképp sem kell lebeszélni senkit.
Ajánlott viszont, hogy az alma mellé fogyasszunk egy kis tejet és sajtot, melyek kalciumot tartalmaznak és közömbösítik a savat.
Az is segít, ha az almafogyasztás után rögtön iszunk vizet, lemosva ezzel az ártó hatást. A fogmosás savas gyümölcsök fogyasztása előtt szintén segíthet "akadályt emelni" az étel és a fogak közé.