Ne feledje az Omega-3-at, ha terhes!
Halolajjal kerülhető el a babahapci?
Ritkábban mutatták az első fél évükben a megfázás jeleit azok a babák, akiknek édesanyja többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat fogyasztott terhessége alatt.
2011.08.10 13:00MTIA nemzetközi munkacsoport nagy figyelmet kivívó tanulmányát a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap legújabb száma közölte.
A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek javasolt hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak a koszorúér-betegség megelőzésében alapvető szerepet játszanak.
Mexikói terhes asszonyok dokozahexaénsav (DHA zsírsav) fogyasztásának tapasztalatai alapján a bőséges halevés a megszületendő gyermek egészsége szempontjából is igen hasznos.

A DHA egyike a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Mivel a halakból előállított változatnak sokak számára nem kedvelt halszaga van, az amerikai-mexikói kutatócsoport algákból készült táplálékkiegészítőt adott azoknak a terhes asszonyoknak, akik vállalkoztak a vizsgálatra.
Ezernél is több terhes nő szedte a DHA készítményt a terhesség második felében, vagy véletlenszerű kiválasztás szerint a megkülönbözhetetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó változatot a szülés pillanatáig. Ezt követően a kutatók munkatársai az ezernyi baba sorsát, egészségét féléves korukig rendszeresen ellenőrizték.
Külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsemőbetegségek előfordulására, följegyezve, hogy volt-e köhögés, nátha vagy bármilyen bőrkiütés. A megfázás tünetei a megszületést követő első hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak elő azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat.
A kedvező hatás kisebb mértékben a gyerekek életének első félévében is folytatódott. A kutatók véleménye szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak "kedvezően befolyásolhatják a magzati és az újszülöttkori immunrendszer működését".
Usha Ramakrishnan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a mexikói nők megszokott táplálkozásukban átlagosan fele annyi DHA jellegű tápanyagot fogyasztanak, mint amennyit az amerikai asszonyok étrendjükben.