Kinőhető a betegség, de ez meggyorsítja
Savanyú tejet a tejallergiásnak?
Ha a tejallergiás gyermek egyre nagyobb mennyiségű savanyított tejet kap, előbb kinövi a betegségét - derül ki egy új kutatásból.
2011.07.09 09:20medipress.huA kutatást a Mount Sinai Egyetem Orvosi Kara végezte. 88, 2 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak a savanyú tejet tartalmazó ételekre (muffinok, nápolyik és sütemények) való toleranciájuk szempontjából, akik tejérzékenyek voltak.
A magas hő hatására a tejfehérjék lebomlanak, csökkentve a termék allergén jellegét. A vizsgálat öt éve alatt hőnek egyre kevésbé kitett élelmiszereket is bevezettek táplálkozásukba.
A vizsgálat végén a gyerekek 47 százalékánál megszűnt a tejérzékenység. Ezzel szemben a kontrollcsoportban csak 22 százalékkal csökkent a tejérzékenység.
„Úgy tűnik, az allergiások egy részének nem kell teljesen felfüggeszteniük a tejtermékek fogyasztását” - magyarázza dr. Anna Nowak-Wegrzyn, a cikk társszerzője, a Mount Sinai Egyetem gyermek allergológiára és immunológiára specializálódott docense.

"Gondos orvosi megfigyelések segítségével a gyerekek hamarabb kinőhetik allergiájukat."
Első lépésben a gyerekek savanyított tejjel készült muffint és nápolyiszeletet kaptak. A 88 gyerek közel 75 százalékánál, 65-üknél nem alakult ki allergiás reakció.
A szülőket tanácsokkal látták el, hogyan tegyék gyerekeik étrendjének részévé a savanyított tejjel készült ételeket, a muffinokat, kekszeket és süteményeket.
Azok, akiknek allergiás reakciójuk alakult ki, továbbra sem fogyasztottak tejterméket tartalmazó élelmiszereket. 6-12 hónappal később a 65 gyereknél bevezették a sajtos pizzát is az étrendbe, a pizza az alacsonyabb hőfok miatt több tejfehérjét tartalmaz.
A gyerekek 78 százalékánál nem tapasztaltak allergiás tüneteket, így a sajt sült állapotban bekerülhetett az étrendjükbe. Azok, akiknél kialakult az allergiás reakció, visszatértek a csak savanyított tejet tartalmazó étrendhez, és 6-12 hónap múlva ismét megkísérelték a sült sajtot is megenni.
Ha ezt követően már nem mutattak allergiás tüneteket, ismét bevették őket a vizsgálatba. Átlagosan 3 év múlva, már hőkezelés nélkül is megpróbálkozhattak a tejtermékekkel - a fölözött tejjel, a joghurttal és a fagylaltokkal.
A 65 gyermek közül, akik átmentek a muffin-teszten, 60 százalékuk nem mutatott allergiás reakciót a tejtermékekre. ”Vizsgálatainkat tovább kell folytatni, hogy a lehető legcélravezetőbben tudjuk az ételallergiákat megszüntetni” - tette hozzá a kutatónő.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06