A helyes étrend segíthet a PMS-en
Így könnyíts a menstruáció előtti tüneteken!
A nők nagyjából húsz százaléka már menstruációja előtt két héttel kellemetlenül érzi magát - ez az időszak számára zavaró hangulatváltozásokkal és egyéb tünetekkel jár. Ha odafigyelünk az étkezésre, segíthet!
2011.06.22 10:50ma.huA PMS-nek (premenstruális szindróma) nevezett, menstruációt megelőző tünetek egyik legjellemzőbbje, hogy a nőn érthetetlen hangulatingadozás tapasztalható. Fizikai és érzelmi változásokkal jár, extrém módon boldogtalannak, frusztráltnak érezheti magát, gyakran már a családja is tudja a furcsa viselkedésből, hogy mikor fog menstruálni.
A mellek érzékenyebbek lesznek, fájhat a fej, hasi puffadás is jellemző. A hormonok és az agy kémiája szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Kutatók szerint azzal, hogy az étkezésre odafigyelünk, a tüneteket némileg csökkenthetjük. Íme, mivel könnyíthetünk magunkon.
1. Magas kalciumtartalmú ételek
Azok a nők, akik több kalciumot visznek be szervezetünkbe, valamint D-vitamint, kevésbé szenvednek a PMS tüneteitől. Nagyjából 1200 milligramm naponta fontos lenne. Hogy ennyit fogyasszunk, legalább három olyan fogást együnk naponta, amiben van kalcium.
Például alacsony zsírtartalmú tejet, sajtot, joghurtot, narancslét vagy szójatejet. D-vitamint legegyszerűbben lazacból, pasztőrözött tejből szerezhetünk, de külön is szedhetjük. Számos kalciumkészítmény egyébként D-vitamint is tartalmaz.
A kalcium a depressziós tüneteket, az aggodalmaskodást enyhíti, a D-vitamin pedig az érzelmi hullámzás ellen jó.

2. Ne hagyjuk ki a reggelit
A "hormonvihar", amelyet a PMS okoz, az étvágyra is hatással van. Hogy elkerüljük a túlzott éhséget, rendszeresen és kisebb adag ételeket együnk a nap folyamán. Ha szomorúnak érezzük magunkat a PMS miatt, az evés kihagyása csak ront a helyzeten, sőt, lemegy a vércukorszint is.
3. Egészséges étkek
Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket, a sovány húst, a fehérjét, a zöldségeket és gyümölcsöket. Jöhet a barna rizs, a zabkása, vagy a rozskenyér. Ezek a gabonafélék B-vitamint is tartalmaznak, amelynek szintén szerepe van a PMS tüneteinek csökkentésében.
4. Cukrot ne
Sok nő cukros étel fogyasztásával igyekszik feldobni magát, ám a cukor fogyasztása az ösztrogén és progeszteron hormon szintjét megváltoztatja, a szerotonin szintjét csökkenti az agyban, amely a PMS tüneteihez vezet.
5. Figyeljünk oda, mit iszunk
Nincs rá bizonyíték, hogy az alkoholfogyasztás növelné a PMS rizikóját. A kutatók azonban azt ajánlják, csökkentsük a szeszes ital és a koffein bevitelét a szervezetbe. Fogyasszunk viszont sok vizet a puffadás, felfújtság-érzés csökkentése érdekében.
6. Sófogyasztás csökkentése
Szinte lehetetlen kikerülni a nátrium fogyasztását, de a só bevitel csökkentésével lehetséges - a feldolgozott ételek helyett helyezzük a hangsúlyt a frissekre, mivel a kész termékekhez általában hozzáadnak nátriumot.
7. Kiegészítők
Nem árt napi szinten multivitamint szedni, valamint a B-6 vitamin és magnézium bevitele is hasznos lehet a hangulatingadozások ellen.
8. Helyes testsúly
A megfelelő testsúly sokat segít a PMS tüneteinek elkerülésében illetve csökkentésében. A túlsúllyal küzdő hölgyek ugyanis nagyobb valószínűséggel szenvednek a tünetektől.
A fizikai aktivitás is sokat segíthet, ráadásul csökkenti a stresszt, ami igencsak hozzájárul a PMS tüneteinek intenzitásához.