A Balaton vize 21 fokos

Felkúszik a hőmérő, de jön még jégeső és vihar

A hétvégén fáradékonyabbak és figyelmetlenebbek leszünk, aki strandra látogat, vigyen magával nagy faktorszámú napozókrémet, és kalkuláljon a kirándulásba felhőszakadást vagy jégesőt is.

2011.06.04 13:26idokep.hu

Szombaton napközben a többórás napsütés mellett többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, északon és nyugaton többfelé, máshol szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Helyenként továbbra is előfordulhat felhőszakadás vagy jégeső. Az általában mérsékelt keleti, délkeleti szelet zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-31°C között alakul.

Vasárnap reggel általában változóan, a Dunántúlon azonban helyenként erősen felhős idő várható, ott néhol zápor, gyenge zivatar is kialakulhat. A légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19°C között alakul. Napközben a napsütést gyakran zavarja meg erős felhősödés, eleinte főként északon, északkeleten, a délután második felétől pedig délnyugaton várható többfelé zápor, zivatar. A délkeleti szelet elsősorban a Dunántúlon kísérhetik élénk, zivatarokban erős vagy viharos széllökések. A maximumok 25 és 30°C között várhatóak.

A jövő hét első napjaiban marad a meleg, ám változékony, többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. A délies szelet többfelé kísérik élénk, főleg a Kisalföldön és zivatarok környezetében erős széllökések.

Balatoni előrejelzés

Szombaton többször erősen megnövekszik a felhőzet, főként délután és este szórványosan záporok, zivatarok alakulhatnak ki a térségben. A keleti szelet időnként élénk, zivatarok közelében akár erős lökések kísérhetik, 26-28°C valószínű. A Balaton vize Siófoknál 21°C-os, a Velencei-tó 22°C-os.

Orvosmeteorológia

A Webbeteg szerint frontmentes, nyárias hétvége elé nézünk, mivel számottevő szél és csapadék nem várható. A harminc fok fölé kúszó hőmérséklet miatt lassúbbnak, tompábbnak érezhetjük magunkat. Fáradékonyabbak és figyelmetlenebbek leszünk, ezért a közlekedés során érdemes fokozottan koncentrálni. Aki strandra látogat, annak célszerű magas faktorszámú fényvédő krémmel és UV-szűrős napszemüveggel fölszerelkezni.

Közlekedésmeteorológia

Szombaton többfelé - elsősorban az északi és nyugati tájakon - alakulnak ki záporok, zivatarok, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! A főként zivatarok környezetében megélénkülő szél helyenként csökkentheti a járművek menetstabilitását! A derültebb tájakon az erős napsütés zavarhatja a vezetést, használjunk napszemüveget! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten a legmagasabb terhelés Zalaegerszegen, Békéscsabán és Veszprémben, a legalacsonyabb Tatabányán és Szekszárdon volt. A hét első felében még a fenyőfélék virágpora jelentette a legmagasabb terhelést, a hét közepétől azonban már a pázsitfűféléké. Az eperfafélék után most már a fenyőfélék pollenkoncentrációja is csökken – a nyári gyomok – a pázsitfüvek mellett még a csalánfélék, a lórom, az útifű és a kender – szezonja most már felváltotta a fákét.

Heti országos összpollenszámát tekintve még ezen a héten is a fenyőfélék virágporából volt a legtöbb. A hét második felében és az állomások nagy részénél a héten már a pázsitfűfélék pollenszemeiből regisztrálták a legtöbbet – Békéscsabán és Miskolcon, illetve a hétvégén már Zalaegerszegen és Veszprémben is nagyon magas koncentrációban regisztrálták. Ismét felerősödött a csalánfélék pollenkoncentrációja, de lecsengőben van az eperfafélék szezonja. Végéhez ért a tölgy és a dió pollenszórása is. Országszerte virágzik a bodza – és bár rovarbeporzású növény, pollenkoncentrációja rövid időre lokálisan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Fokozatosan erősödik a nyári gyomok – a lórom, az útifű és a kender – pollenszórása.

Emelkedett a légkörben az allergén gombaelemek koncentrációja – Szekszárd és Tatabánya kivételével országszerte elérte a közepes szintet, 7 városban magas koncentrációt is mértek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.