Mélyebbre süllyedhet az egészségügy

MSZP: az emberek fizetik meg a gyógyszertámogatások csökkentését

Az MSZP szerint elkerülhetetlenül áremelkedéshez vezet a gyógyszertámogatások csökkentése, amelyet így az emberek fognak megfizetni.

2011.05.04 17:00MTI

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, a testület ülése után sajtótájékoztatón arról beszélt: a kormány idén eddig 4 milliárd forintot vont ki, és további mintegy 25 milliárd forint kivonását tervezi a gyógyszerkasszából.

A konvergenciaprogram alapján a kabinet a következő években még nagyobb mértékben, jövőre 80, majd 2012-től évente 120 milliárd forinttal kívánja csökkenteni a gyógyszertámogatás mértéket - tette hozzá, megjegyezve: ez óhatatlanul áremelkedéshez vezet és a kisforgalmú gyógyszertárak bezárását hozhatja. A kérdés csak az - folytatta az ellenzéki politikus -, hogy mely gyógyszercsoportok ára fog emelkedni.
   
Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter arra mutatott rá, hogy a gyógyszerkassza megkurtításával a kormány az egészségügyből von ki forrásokat, a következő években a bruttó nemzeti termék nagyjából fél százalékát kitevő mértékben. Ezzel az egészségügyi közkiadások szintjét tekintve Magyarország nagyon mélyre süllyed az európai uniós országok sorában, az egészségügy válsága pedig tovább mélyül - mondta.
   
Szólt arról is, hogy az elnökségi ülésen úgy döntöttek: az MSZP a jövőben az eddiginél több kezdeményezést fog tenni egészségpolitikai kérdésekben, amelyek közül kiemelte a roma lakosság egészségi állapotának javítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.