"Helytartó által uralt állampárti köztársaság"

A "pártállami önkény fideszes bandáját" szidta Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc szerint gazemberség az ország nevének megváltoztatása, a kormánypártok alkotmánytervezetének elfogadása esetén pedig Magyarország "helytartó által uralt állampárti köztársaság" lesz.

2011.03.10 18:53MTI

A szocialista politikus azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatná az ország hivatalos nevét, úgy fogalmazott: "annál ocsmányabb hatalmi cinizmus", mint hogy egy kormány a polgárok megkérdezése nélkül megváltoztatja az ország elnevezését, nincsen.

"Üzenjük azoknak a képviselőknek, akiknek van bátorsága megváltoztatni a mi országunk nevét, hogy mostantól politikai gazembernek tartjuk őket" - mondta Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: az új alkotmány elfogadásával bizonyos értelemben tisztább lesz a kép, mivel véleménye szerint ezután a köztársaság hívei állnak szemben "a pártállami önkény híveivel."


A Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke a rendezvényen - amelyen Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is részt vett - kifejtette: nincs ok megbékélni ezzel az alkotmánnyal, a köztársaság leváltásával.

Gyurcsány Ferenc
beszélt arról is, hogy küzdelem indul a köztársaság és a "pártállami önkény" hívei között. "Ezt a küzdelmet mindaddig folytatjuk, amíg az önkényuralom fideszes bandáját el nem takarítjuk" - jelentette ki a szocialista politikus.

"Hazug, gyáva és igazságtalan a kormány terve"

Hazugnak, gyávának és igazságtalannak nevezte a Széll Kálmán Tervet Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány rendezvényén csütörtökön.

A szocialista politikus kijelentette: a terv hazug, mert arra a kormány érvélésével szemben nem a válság miatt van szükség, "a válság legnehezebb részén túlvagyunk", hanem azért, mert a kabinet az adótörvényekkel hatalmas lyukat ütött a költségvetésen. Véleménye szerint gyávaságra utal, hogy a kormány nem vallja be: az adóváltozásokkal és a Széll Kálmán Tervvel több százmilliárdos jövedelmet csoportosít át a legszegényebbektől a felső középosztályhoz és a még jobban élő rétegekhez, ami egyszersmind igazságtalan is.

A korábbi miniszterelnök, a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke arról is beszélt: a Széll Kálmán Terv annak beismerése, hogy az egyensúlyi feltételeket sutba dobó, kizárólag a növekedésre fókuszáló gazdaságpolitika, amelyet a kormány tavaly megkezdett, nem működik, arra tisztességes kormányzás nem építhető.

Hozzátette: az "Orbán-csomag" egyetlen pozitívuma, hogy megteremti a kívánatos gazdaságpolitikáról folyó vita lehetőségét. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot adott, hogy a Széll Kálmán Terv "nem az utolsó csomag", mivel nincs benne annyi pénz, amennyit a kormány állít. Ezért és a szerkezeti reformok elhalasztása miatt újabb és újabb kiigazítási programok fognak következni, amit a kormány a "keresztény, nemzeti, konzervatív mázzal leöntött, a köztársaságot tőlünk elvevő alkotmánnyal" akar elfedni - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.