A legeslegújabb középerő?

Kőbe vésve: Lesz MDF-SZDSZ együttműködés

Az MDF országos választmánya elfogadta a párt választási programját, és jóváhagyta az SZDSZ-szel való együttműködést is - mondta Makay Zsolt, az országos választmány elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

2010.02.01 07:42MTI

A választmányi tagok 43 igen, 12 nem és 14 tartózkodás mellett hagyták jóvá a budapesti választmány január 20-i döntését, mely szerint az MDF fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával. Makay kiemelte: az MDF országos választmánya lehetőséget biztosít a megyékben a hasonló indulásra, a döntés a megyei választmányok kezében van. Az MDF-SZDSZ együttműködés tehát regionális, leginkább fővárosi, a megyék többségében nem lesz ilyen típusú együttműködés - tette hozzá.

Az MDF tisztán "Magyar Demokrata Fórum-listával" indul mindenütt - jelentette ki a választmányi elnök, aki közölte azt is, hogy a választmány elfogadta mind a 176 egyéni képviselőjelöltet is. Hozzátette: a megyék által jelölt személyeket az országos választmány jóváhagyta, azonban egy-két megyében még egyeztetések folynak a személyekről, őket az országos elnökség hagyja majd jóvá. Mint hangsúlyozta, a fővárosban 17 SZDSZ-es, 14 MDF-es és egy konszenzusos jelölt indul majd az MDF listáján. Újságírói kérdésre hozzátette: Budapesten az SZDSZ-es jelöltek az egyéni szavazólapon "MDF-SZDSZ" jelöltként jelennek majd meg, az országban azonban, nagy valószínűséggel, ehhez nem lesz hasonló példa.

Újból elmondta, hogy az MDF a második fordulóban nem készül visszalépni egyetlen más párt javára sem. Arra a kérdésre, hogy hány megyében nem indul SZDSZ-es politikus az MDF listáján, Makay Zsolt azt válaszolta: az együttműködésről még tárgyalnak a megyék, ezért nem tud még pontos számot mondani.

Az MTI úgy tudja, hogy Budapest mellett hat megyében van valamilyen választási együttműködés az MDF és az SZDSZ között, nyolc megyében nem támogatják a szabad demokratákkal való együttműködést, a többi megye pedig az országos választmányi ülés határozatára várt. A választmány elnöke szerint Fodor Gábor neve nem merült fel az SZDSZ-szel folytatott tárgyalások során, és a Heves megye által eddig letett jelöltek neve között sem szerepel a politikus. Elfogadta az MDF-fel való választási együttműködést az SZDSZ országos tanácsa (ot) IS - jelentette be a testület szombati, budapesti ülését követő sajtótájékoztatón Skaliczky Andrea, az országos tanács elnöke.

Skaliczky Andrea úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ a 2010-es választásokon támogatja Bokros Lajos programját. Elmondta, hogy az ot-n 40-en szavaztak igennel, 5 nem és 4 tartózkodás ellenében. Kitért arra is, hogy fővárosi területi listát, illetve országos listát az MDF állít. Hozzátette, a budapesti listára az első, a harmadik és a negyedik, illetve minden azt követő páros helyre az SZDSZ javasolhat képviselőjelöltet. Megjegyezte, hogy a fővároson kívüli egyéni választókerületekről az MDF és az SZDSZ megyei elnökei állapodnak meg különmegállapodás keretében.

Retkes Attila pártelnök szerint a szavazati arány azt mutatja, hogy az SZDSZ jelentős többséggel tudott megfogalmazni egy világos politikai célt. Ezt úgy foglalta össze, hogy a választásokig hátralévő időre "részlegesen háttérbe szorítjuk saját identitásunkat, hogy előtérbe helyezzük a demokratikus közepet és Bokros Lajos programját". Hozzátette, hogy aztán, a parlamentbe kerülve az SZDSZ-t önálló pártként akarják megerősíteni. A politikus az ország érdekének nevezte a jobboldali erők kétharmados győzelmének megakadályozását. Erre abban lát garanciát, hogy ha az MSZP mellett létrejön egy középerő, amely reményeik szerint képes elérni egy tíz százalék körüli eredményt.

Hangsúlyozta: "két független, önálló párt" kötött együttműködést. Arra a kérdésre, hogy ha bejutnak a parlamentbe, akkor az MDF frakciójában politizálnak-e majd, azt mondta, hogy ezt a kérdést majd a választási eredmények ismeretében kell újra kinyitni. Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje a sajtótájékoztatón nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Hozzátette: fontos lenne, hogy végre érdemi vita folyjon arról, hogy melyik párt milyen komoly, szakmailag megalapozott gazdasági, társadalmi felemelkedést szolgáló javaslatokkal igyekszik szavazatokat szerezni. Bokros Lajos úgy fogalmazott: az MDF úgy látja, "a Fidesz nem kormányzóképes erő".

Hozzátette: nem lehet például tudni azt, hogy a Fidesz támogatja-e a svéd nyugdíjmodellt vagy sem. Erre reagálva Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője közölte, hogy Bokros Lajos "rendezze le" vitáját Mesterházy Attilával. Döntsék el, ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje - közölte Szijjártó Péter reagálva Bokros Lajos felhívására. "Amíg ez nem történik meg, idő előtti Bokros vitakezdeményezése" - olvasható a Fidesz közleményében.

Az MDF-program elfogadására, illetve az SZDSZ-való együttműködés jóváhagyására a Fidesz azt mondta: amiről már egy évtizede is azt hittük, hogy a múlt része, most ismét fenyegető valósággá vált, megérkezett a második Bokros-csomag, ezúttal az MDF ajándékaként, gyurcsányi csomagolásban. Magyarország köszöni, de nem kér a második Bokros-csomagból - olvasható a Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője által jegyzett közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.