Lendvai "nyugdíjkatasztrófától" tart

Fidesz: Gátlástalanul hazudozik az MSZP a nyugdíjak ügyében

A Fidesz szerint gátlástalan, kétségbeesett hazudozás zajlik MSZP-s oldalon a nyugdíjak ügyében, a szocialisták ugyanis el akarják kerülni az elszámolást a nyugdíjasok felé.

2010.01.17 13:57MTI

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője ezt arra reagálva mondta vasárnap Budapesten, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a Fidesz által tervezett lépések "nyugdíjkatasztrófát" okoznának.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt kérdezte: a szocialista politikusok "honnan veszik a bátorságot maguknak ahhoz, hogy a Fideszt gyalázzák nyugdíjas ügyben, miközben ők maguk vették el néhány hónappal ezelőtt a 13. havi nyugdíjat az idős emberektől".

Mint mondta, a Gyurcsány-korszak - amelynek egyik főszereplője, kulcsfigurája Lendvai Ildikó - tönkretette a nyugdíjasokat, megélhetési válságba sodorta az idős embereket. 2006 óta folyamatosan csökken a nyugdíjak reálértéke, az elmúlt időszakban a "nyugdíjas infláció" mindig magasabb volt az átlagos infláció mértékénél - sorolta.

Ráadásul - tette hozzá - 2009 végén "még tettek egy kísérletet arra is, hogy ellopják a nyugdíjakat" a magánnyugdíjpénztárak privatizációjával.

Szijjártó Péter közölte: mindezzel szemben a Fidesz - kormányra kerülése esetén - garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, az állami kézben tartott nyugdíjalapot, valamint lehetővé teszik, hogy 40 éves szolgálati idő után a nők - ha akarnak - elmehetnek nyugdíjba. Hangsúlyozta, ez csak egy lehetőség lenne, nem pedig kötelezettség.

Riogatásnak nevezte azt, miszerint a nőknek majd nagyon alacsony nyugdíjösszeggel kellene nyugdíjba vonulniuk. A fideszes politikus ismét cáfolta, hogy svéd vagy bármilyen más nyugdíjmodellt vezetnének be kormányra kerülve.

Lendvai Ildikó azon felvetésére, miszerint a KDNP egy 2007-es javaslatában a svéd modellre tett javaslatot, Szijjártó Péter úgy reagált: a kereszténydemokraták javaslata egyáltalán nem szól a nyugdíjkorhatár emeléséről. Valójában arról szól, hogy ha valaki 70 éves korára kikerül azok köréből, akik kapnak nyugdíjat, akkor 70 éves korától az államnak kötelező garantálnia, hogy kapjon valamilyen ellátást - közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.