Nő a parlamenten kívüli pártok támogatottsága is

Tarol a Fidesz és a Jobbik, az MSZP a harmadik helyen kullog

Nő a parlamenten kívüli pártok támogatottsága; a Jobbik és a Lehet Más a Politika (LMP) népszerűségének növekedése leginkább a biztos szavazó pártválasztók körében tapasztalható - áll a Tárki szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2009.12.17 07:00MTI

A Tárki választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében ezer ember megkérdezésével végzett decemberi vizsgálat adatai szerint továbbra is jelentősen vezet a Fidesz a kormánypárttal szemben, azonban a biztos szavazó pártválasztók körében a két párt támogatottsága közti különbség csökkent ebben a hónapban.

A Jobbik június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van - írták. A közlemény rámutat: a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 37 százalék (októberben és novemberben 39-39 százalék volt), míg az MSZP tábora az előző két hónappal megegyezően decemberben is 11 százalékos. A pártválasztók körében 43 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt, októberben és novemberben 46 százalékpontnyi volt a különbség.

A biztos szavazó pártválasztók közül 63 százalék a Fideszt támogatja (októberben és novemberben 68-68 százalék volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 19 százalékon áll (az elmúlt két hónapban ez az arány 17-17 százalék volt). Az MSZP támogatottsága a Budapesten élők és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében növekedett meg az elmúlt hónaphoz képest - tették hozzá.

A két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik, amelynek decemberben a teljes népességen belül 7 százalék a támogatottsága (ez októberben és novemberben 6-6 százalék volt). A biztos szavazó pártválasztók között 12 százalékon állnak (októberben 9, novemberben 11 százalék volt ez az arány). A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP támogatottsága 3 százaléknyi, szemben az előző két hónapban mért 1-1 százalékkal.

Az SZDSZ és az MDF a teljes lakosság körében és a biztos szavazók pártválasztók körében is 1-1 százalékos táborral rendelkezik. Az előző hónaphoz képest, decemberben többen mennének el szavazni egy "most vasárnapi választáson": a szavazásra jogosultak 51 százaléka venne részt rajta biztosan (novemberben 44 százaléknyian voltak), ugyanakkor az egyértelműen elkötelezettek, a biztos szavazó pártválasztók aránya nem nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.