MSZP: indokolt a gyűlöletbeszédről szóló törvény

Egy társadalmi csoportot kritizálni lehet, de gyalázni nem!

Indokolt a gyűlöletbeszéd büntető törvénykönyvi szabályozása a mai magyar társadalmi viszonyok között - mondta Bárándy Gergely, a törvénymódosítás egyik MSZP-s kezdeményezője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint a szocialistáknak fel kellene hagyniuk azzal, hogy különböző kisebbségek szavazatainak megnyeréséért alkotmányellenes jogszabályokat gyártanak.

2008.02.19 12:38MTI

A módosítás a gyűlöletbeszédet maximum két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, ha azt valaki szavakkal, vagy akár kézmozdulattal követi el a nagy nyilvánosság előtt - közölte az Országgyűlésben hétfőn elfogadott módosításról a kormánypárti politikus. Úgy vélte, hogy Sólyom László köztársasági elnök, eddigi megnyilatkozásai alapján, valószínűleg az Alkotmánybírósághoz (Ab) küldi a jogszabályt. Hozzátette: meggyőződésük, hogy a testület alkotmányosnak találja a törvényt, annak benyújtása előtt ugyanis komoly szakmai előkészítő munka folyt, amelynek során figyelembe vették az Ab ajánlásait is.

Bárándy Gergely elmondta: nem arról szól a törvény, hogy a jövőben egy társadalmi csoportot ne lehetne kritizálni. Egyet nem lehet: gyalázni, az emberi méltóságot megsérteni. Azt mondta, ez a jogszabály "nem a zsidókról és a romákról szól, ez szól mindenkiről, szól a katolikus, a keresztény közösségekről, szól bármelyik felekezetről, bármelyik társadalmi csoportról, sőt az egész magyar nemzetről". Hozzátette: politikai pártokkal szemben nem lehet megvalósítani ezt a bűncselekményt.

Az Országgyűlésben csak az MSZP-frakció által támogatott törvényről a szocialista képviselő elmondta: "most, amikor a Magyar Gárda masíroz az utcáinkon", nem férhet kétség ahhoz, hogy indokolt ennek a jogszabálynak az elfogadása a mai magyar társadalmi viszonyok között. Mint mondta, a jog nem statikus, annak a társadalommal együtt kell változnia. 20 éve a szólásszabadság korlátlan biztosítása szükséges és indokolt volt - folytatta - , hogy nehogy visszarendeződés következzen be a diktatúra irányába. Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, hogy a törvény egy negatív társadalmi folyamatra való reagálás, ennek része a Magyar Gárda, Hegedűs Lóránt református lelkész kijelentése, vagy Budaházy György "mesterkedése".

Arra a kérdésre, hogy Zuschlag János volt szocialista képviselő a holokauszt áldozatait sértő viccére vonatkozna-e a törvény, a képviselő azt mondta, véleménye szerint "a határát súrolja". Az MSZP-s politikus a nagy nyilvánosság kapcsán közölte: a média mindenképpen annak számít, egy internetes blogbejegyezés is, de akár az is, ha egy tanár az osztály előtt tesz ilyen kijelentést.

Bárándy Gergely szerint a jogszabály visszaélésekre adhat alapot, és a hatóságok, a bíróságok feladata lesz ezek megakadályozása. Az alaptalan feljelentés akár a hatóságok félrevezetését is jelentheti, és ez bűncselekmény - hívta fel a figyelmet a képviselő.

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője azt mondta: a kormányhoz és a többi négy parlamenti párthoz hasonlóan azért nem támogatták az Országgyűlésben a törvénymódosítást, mert egy hasonló jogi megoldást kínáló Btk-módosítás 2005-ben megbukott az Alkotmánybíróságon, olyan okokból, ami erre a törvényre is érvényes: a gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálása sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az ellenzéki párt frakcióigazgatója azt mondta, nem vitatják, hogy az emberi méltóság védelmében a szólásszabadság korlátozható, de az Ab többször értésére adta a törvényhozásnak, hogy a büntetőjogi eszközöket csak kivételes esetben lehet alkalmazni, szigorú feltételek mellett. Répássy Róbert szerint "be kellene már végre fejezni azt, hogy a szocialisták különböző kisebbségek szavazatainak a megnyeréséért folyamatosan alkotmányellenes jogszabályokat gyártanak". Hangsúlyozta: a gyűlöletbeszédet a Fidesz is elutasítja, de ez nem ok arra, hogy állandóan teszteljék az Ab jogérzékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.