Bajnai együttműködést ajánl a pártokak

Bajnai eredményesebb mint Gyurcsány?

A parlamenti pártokhoz intézett levelében Bajnai Gordon arra kérte a parlamenti pártok vezetőit, hogy felelős hozzáállásukkal segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket.

2009.07.27 07:08MTI

 A kormányfő ismét felajánlotta, hogy személyesen is kész egyeztetni minden olyan felelős és reális javaslatról, amely e célokat, az ország megerősödését, hosszú távú felemelkedését szolgálja. A miniszterelnök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvező eredmények ellenére sem a válságnak, sem a válságkezelésnek nincs még vége.

A tennivalók között említette Magyarország tartós szerkezeti válságának feloldását, valamint azt, hogy az országot olyan növekedési pályára kell állítani, amely a krízis után erősebb pozíciót jelenthet a gazdaság számára. Az ország megerősítéséért és a magyar gazdaság tartós növekedéséért folytatni kell "a pazarlóan működő állami szervezetek" átalakítását, a közösségi közlekedés ésszerűsítését, az önkormányzati rendszer párhuzamosságainak kiküszöbölését, a bürokratikus gátak lebontását.

"A kormány éppen ezért az eddig meghozott és most elhatározott intézkedéseket egy rendkívül szigorú, feszes és felelős költségvetésbe foglalja a lehető legrövidebb időn belül" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a költségvetés világos üzenetet jelent majd: Magyarország nem fordul vissza a válságból kivezető úton.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnap kijelentette, hogy a Bajnai-kormány első száz napja meghozta az eredményeket, az adatok azt mutatják, hogy Magyarország a válságkezelés terén jól teljesített. A politikus a következő száz napra is megfogalmazta az MSZP elvárásait és kéréseit: a szocialisták többek között szigorú és fegyelmezett jövő évi költségvetést akarnak, amelyben van pénz a krízisalap, a közrendvédelmi program folytatására, valamint az Út a munkához program kiszélesítésére.

Lendvai Ildikó az államfő közreműködését is kérte abban, hogy még a 2010-es választási kampány előtt szülessen meg a pártfinanszírozási törvény. A Fidesz "gratulált" a Bajnai-kormány első száz napjához: az újabb értelmetlen megszorító csomagokhoz, a jelentős gazdasági visszaeséshez és munkanélküliséghez - közölte pénteken Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője, aki szerint a kabinet választói felhatalmazás nélküli (illegitim) kormányzást folytat, drasztikus áremelések, a nyugdíjak és a fizetések csökkentése, sorozatos adóemelések, ingatlanadó, elárverezett otthonok jellemzik tevékenységét.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője vasárnap arról beszélt, hogy a Fidesz szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, a kormány által az utóbbi hónapokban megtett intézkedések feleslegesek és értelmetlenek voltak. A miniszterelnök együttműködést ajánló levelére Szijjártó már szombaton úgy válaszolt, hogy a Fidesz mielőbbi választásokat vár a kormányfőtől és a kormánypárttól. Az SZDSZ megújult vezetése a válságkezelő intézkedéseket továbbra is támogatja, de a kormány ezen túlmutató intézkedéseit nem - áll Retkes Attila pártelnöknek a kormányfő parlamenti pártoknak együttműködést ajánló levelére adott válaszában.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője vasárnap ugyancsak levélben válaszolt a miniszterelnöknek. Egyebek mellett azt írta, hogy készen állnak olyan intézkedések támogatására, amelyek arra irányulnak, hogy az állam is részt vegyen a válság miatti "fogyókúrából", amely orvosolja a munkahely-megtartó programok hibáit, kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozások pénzhez jutását.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők egyetértettek abban, hogy a Bajnai-kormány eddigi munkája eredményesebb volt, mint a Gyurcsány-kabineté. Juhász Attila, a Political Capital politológusa rámutatott: a Gyurcsány-kormánnyal szemben az volt a legfőbb vád, hogy cselekvőképtelen, a Bajnai-kabinetről azonban ilyen kép nem alakult ki, rövid idő alatt sok döntést hozott, amelyeket "könnyen vitt" át a parlamenten. Sikeres volt a rövid távú pénzügyi válságkezelés, amelyet úgy tudott megcsinálni a kormány, hogy közép és hosszú távon nem rontotta a magyar gazdaság pozícióit, ellentétben például a 2006-os Gyurcsány-csomaggal.

Ugyanakkor az erősen kérdéses, hogy az MSZP politikailag pr

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.