"Válságkezelési feladatra vállalkoztam"

Oszkó Péter: a foglalkoztatottság, az aktivitás növelése a cél

A foglalkoztatottság, az aktivitás növelését nevezte a legfontosabb célnak Oszkó Péter, Bajnai Gordon kormányfő pénzügyminiszter-jelöltje az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának szerdai ülésén, amelyen 16 igen szavazattal 13 nem ellenében támogatták jelöltségét.

2009.04.15 15:48MTI

"Szakmai, válságkezelési feladatra vállalkoztam, a személyes program meghirdetésére még időre van szükség, annál is inkább, mivel programja a kormánynak lesz" - jelentette ki Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson.

Most személyes vélemény, szakmai elképzelések megfogalmazására lehet vállalkozni - tette hozzá. A pénzügyminiszter-jelölt a költségvetés egyensúlyi pályájának megtartását, az államadóság csökkentését tartja a következő néhány év fontos célkitűzésének.

"Az adócentralizáció növelése nem járható út, ésszerű megtakarítással, adóátrendezéssel lehet serkenteni a növekedést"
- fogalmazott Oszkó Péter, aki hangsúlyozta, hogy egy évre vállalta el a funkciót. Hozzátette azt is, hogy a megszorítások szükségszerűek, de a takarékossági lépéseket nemcsak a válság kényszeríti ki.

Az adórendszer átalakításának kezdeti lépéseit lehet megtenni a következő egy évben - hangsúlyozta a pénzügyminiszter-jelölt. Véleménye szerint a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése segítheti a kis- és középvállalati szektor növekedését, s ez a most alakuló kormány egyik fontos gazdaságpolitikai célkitűzése.

A Reformszövetség egy teljes és koherens programot készített, de alapfeltételezése az volt, hogy idén a GDP 3 százalékkal esik vissza, miközben ma már nagyobb csökkenésre is fel kell készülni
- felelte Oszkó Péter arra a képviselői kérdésre, hogy megvalósítható-e a Reformszövetség programja. Az egyszerűsítetett vállalkozói adó (eva) megszüntetése akkor lehetséges, ha az adórendszer átalakítása ezt megengedhetővé teszi - reagált egy másik kérdésre. Oszkó Péter kifejtette: a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank két független szakmai központ, amely képes egymást megértő szakmai párbeszédre.

Az államnak még keményebben kell képviselnie érdekeit a Postabank ügyben, ahol az állam közel 30 milliárd forintot követel
- felelte egy következő kérdésre Oszkó Péter, aki hangsúlyozta azt is: kérte a miniszterelnöktől, hogy a Postabank-ügyet ne a Pénzügyminisztérium kezelje.

(Első fokon a bíróság elutasította az állam kártérítésre vonatkozó keresetét, amelyet a Deloitte Magyarország ellen indított, azzal érvelve, hogy a Deloitte a Postabank könyvvizsgálójaként mulasztásokat követett el.)

"A Wallis-csoportnak, amelynek korábbi vezetője Bajnai Gordon volt, már jó ideje a Deloitte Magyarország a könyvvizsgálója, ez a tevékenység teljesen átlátható és prudens, mellesleg én csak 2004-ben csatlakoztam a Deloitte Magyarországhoz" - válaszolta ellenzéki érdeklődésre a pénzügyminiszter-jelölt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.