Hillerék feljelentést tettek

Fidesz: a Zuschlag-ügyhöz hasonló a Katapult-program ügye

A Zuschlag-ügyhöz hasonlította a Katapult Mentorprogram körüli szabálytalanságokat interpellációjában két fideszes politikus hétfőn az Országgyűlésben; Hiller István miniszter közölte: az ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain, ezért március 12-én ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek.

2009.03.16 15:50MTI

Pósán László közölte: az Oktatási és Kulturális Minisztériumból talicskában tolták ki a közpénzt a beosztottak. Szavai szerint az eljárás hasonló volt a Zuschlag-ügyhöz: úgy lehetett pályázati pénzhez jutni a hátrányos helyzetű fiatalok egyetemi felzárkóztatására szánt összegből, ha bizonyos százalékot visszafizettek a megfelelő helyre.

Az ellenzéki képviselő sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, hogy a korrupciógyanús szerződések összege a 100 millió forintot is meghaladhatja. Pósán László szerint a pénzekből néhány, a szocialistákhoz közel álló család gazdagodott meg, de jutott a pénzből Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő férjének is, akit szakértőként foglalkoztattak.

Hozzátette: a mentorprogram igazgatója többször is jelezte a problémát Arató Gergely államtitkárnak, aki "ugyanúgy nem tett semmit, mint amikor állítólag a szobájában hamisították a Zuschlag-ügy számláit". Révész Máriusz (Fidesz) szerint, ha egy minisztériumban a munkatársak éveken keresztül megcsapolják a közpénzeket, az a miniszter felelőssége is.

Egy tisztességes országban ilyenkor a miniszter felajánlja a lemondását
- fűzte hozzá.

Hiller István, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetője válaszában hangsúlyozta: a Katapult Mentorprogram folytatódik, a finanszírozása biztosított. Ismertetése szerint a programmal kapcsolatban már 2008-ban vizsgálatot folytatott a minisztérium ellenőrzési főosztálya, amelynek során kiderült, hogy szabálytalanságok voltak a programot működtető alapítványnál. A tárcavezető elmondta: a minisztériumba február 12-én közérdekű bejelentés érkezett, majd február 17-én soron kívüli szabályszerűségi ellenőrzést rendelt el.

Hozzátette: a bejelentésben szereplő egyik köztisztviselő fegyelmi felelősségének tisztázására február 18-án fegyelmi eljárást rendelt el. A politikus szerint a vizsgálatokról tájékoztatták a nyilvánosságot, így eltusolásról beszélni teljesen felesleges, mert az nem igaz.

Hiller István azt mondta, a vizsgálat megállapította, hogy az ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain, ezért március 12-én ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek. A két ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 208 igen, 154 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.