Bosszú

Újabb bűnügyi akciót tart az ügyészség az óbudai korrupciós ügyben

Az ügyészség már márciusban is tartott hasonló akciót, akkor azt közölték, hogy négy embert őrizetbe vettek.

2024.06.18 14:13MTI

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában kedden összehangolt akciót hajtott végre többek között az óbudai önkormányzatnál.

Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala az akciót követően az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást. "Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak és ismételten nyilvánosságra fogjuk hozni azokat" - fogalmaztak.

A nyomozó főügyészség azt közölte kedden az MTI-vel, hogy korrupciós bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást, amely ügyben több helyszínen - köztük a III. kerületi önkormányzatnál - folynak eljárási cselekmények.

Csaknem 40 hivatalos személy vett részt a főügyészség által szervezett összehangolt akcióban és az ügyészség felkérésére a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött.

Részletesebb tájékoztatást várhatóan szerdán adnak az ügyről - áll a közleményben.

Az ügyészség már márciusban is tartott hasonló akciót, akkor azt közölték, hogy négy embert őrizetbe vettek.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították - tették hozzá a márciusi közleményükben.

A III. kerületi önkormányzat akkor azt közölte, hogy sem hivatali, sem önkormányzati, sem az intézményrendszerben dolgozó munkatársat nem érint az az eljárás, amellyel kapcsolatban dokumentumokat és iratokat kért be a Központi Nyomozó Főügyészség az önkormányzattól.

Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Központi Nyomozó Főügyészség a kutatás során iratok szkennelését kérte. A Hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, a kért iratokat hiánytalanul átadták.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól - fűzték hozzá.

"Habár a közleményükben azt írják, hogy az akcióban 40 hivatalos személy, köztük a Készenléti Rendőrség állományának tagjai vesznek részt, az önkormányzat épületében mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott" - hívta fel a figyelmet közleményében az óbudai önkormányzat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.