A miniszterelnököt szapulták, de ő "nem haragszik"

Gyurcsány: az első számú kötelesség a gazdasági stabilitás megőrzése

A válság idején a kormány első számú kötelessége, hogy megóvja az ország pénzügyi-gazdasági stabilitását - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szerdán Szegeden.

2009.03.04 17:37MTI

Ehhez nagyon feszes gazdálkodás szükséges, s mindeközben olyan lépések sokasága, amelyek már arról szólnak, hogy egyszer vége lesz ennek a nehéz időszaknak és újra nagyobb sebességre lehet kapcsolni - mondta a kormányfő a Válságkezelés és növekedés

- Stratégia az erős Magyarországért elnevezésű konferencián, melyen vállalkozók, a környező települések szocialista politikusai és nyugdíjasok vettek részt. Ha csak spórolunk, nem lesz erősebb ország, pusztán kiadáscsökkentéssel nem megy előrébb az ország
– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette: azt azonban el kell mondani az embereknek, hogy 2000 és 2006 között sokkal nagyobb tempóban építkeztünk, mint amilyen terheket elviselt volna az ország gazdasága.

A kormány felemelte a köztisztviselők fizetését, bevezette a 13. havi nyugdíjat, s egy hihetetlenül kedvező lakástámogatási rendszert - ez utóbbi a mai napig több mint 200 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét.- közölte a miniszterelnök. A kormány annak érdekében, hogy újra gyorsabb növekedési pályára állítsa az országot, az adórendszer, a szociális ellátás és a nyugdíjak területén tervez lépéseket

Az adórendszer területén a változások központi eleme, hogy ha valaki legálisan vállal munkát, több - jövőre az átlagfizetés környékén havonta mintegy tízezer forint - pénz maradjon a zsebében - részletezte Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta, a változások másik eleme a szociális ellátások szigorítása. Eltartani saját magát és családját elsősorban az egyén felelőssége, persze előfordul, hogy valaki "kezét-lábát töri", mégsem jut munkához, ilyenkor a kormánynak kell beavatkozni. Úgy fogalmazott, lehet, hogy jobban járunk, ha a segély folyósítása helyett részben inkább munkahelyet teremtünk.

A kormányfő közölte, a harmadik nagy területet a nyugdíjak jelentik. Az MSZP szerint nem lenne tisztességes a nyugdíjasokkal szemben, hogy járandóságuk csupán a reálértékét őrizze meg, szükség van azonban a nyugdíjemelési-rendszer átalakítására. Nagy a nyomás a kormányon, hogy eltörölje a 13. havi nyugdíjat, ehelyett azonban azt inkább beépítenék a havi járandóságba.

Hozzátette: hosszú távon az is segíti megőrizni a nyugdíjkassza egyensúlyát, hogy 2016-tól fokozatosan emelik a nyugdíjkorhatárt. Gyurcsány Ferenc kifejtette, a költségvetés bevételei elegendőek ahhoz, hogy a kormány kifizesse kötelezettségeit, például a közalkalmazottak és köztisztviselők bérét, a nyugdíjakat. A valutatartalék és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásból származó források csaknem 40 milliárd eurót tesznek ki, ez elégséges a az ország idei, mintegy 3 milliárd eurós fizetési kötelezettségeire.

A rendezvény kezdetén az épület előtt a miniszterelnököt mintegy félszáz, nemzetiszínű és árpádsávos zászlót lengető, kormányellenes jelszavakat skandáló tüntető fogadta.

Bár a tüntetők kiáltásai a kormányfő előadása alatt is behallatszottak a terembe, Gyurcsány Ferenc azt mondta, "csöppet sem haragszik rájuk", szerinte az ilyen jelenségek elsősorban azoknak a felelőssége, akik azt állították, elfogadható a politikai kommunikációnak ez a formája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.