A büntetéseket kellene szigorítani

A Fidesz szerint pótcselekvés az alkotmánymódosítási javaslat

Míg a Fidesz "tipikus szocialista pótcselekvésnek" minősítette az alkotmány kormány által tervezett módosítását, addig az erről tartott ötpárti egyeztetést az SZDSZ szakpolitikusa alapvetően hasznosnak tartotta.

2009.03.03 19:33MTI

"Tipikus szocialista pótcselekvésnek" minősítette Kontrát Károly, a Fidesz szakpolitikusa a kormány alkotmánymódosítási javaslatát a kedden tartott ötpárti egyeztetés után az MTI-nek adott nyilatkozatában. 

A Fidesz szerint nem az alkotmány módosítására, hanem a büntetési tételek szigorítására van szükség ahhoz, hogy az állam garantálni tudja az emberek biztonságát - közölte Kontrát Károly. 

A politikus szavai szerint a bűnözők nem olvasnak alkotmányt, ők a határozott, gyors rendőri fellépésből, a gyorsan befejeződő büntető eljárásból, illetve a törvény elrettentő erejéből értenek. 

Kifejtette: az emberek biztonságának garantálása érdekében súlyosabb, elrettentésre alkalmas büntetésekre, gyorsabb bírósági eljárásokra és a rendőrség azonnali megerősítésére van szükség. Kontrát Károly pártja véleményét tolmácsolva elmondta: szükség van a rendőrség megerősítésére, a büntető törvénykönyvet módosítani kell a "három csapás" törvényjavaslattal, és fel kell gyorsítani a büntetőeljárás folyamatát. 

Leszögezte: az államnak törvénytisztelő polgárait meg kell védenie. Kontrát Károly kérdésre válaszolva elmondta: az ötpárti egyeztetésen felvetéseinek többségére nem kapott választ, a Btk.-hoz benyújtott módosításra pedig kedvezőtlen választ kapott az igazságügyi tárca képviselőitől.
 
Szintén kérdésre válaszolva közölte: az egyeztetésen kiderült, hogy az alkotmány módosításához nincs meg a szükséges többség. Hankó Faragó Miklós alapvetően hasznosnak nevezte az ötpárti megbeszélést. A szabad demokrata képviselő az MTI-nek azt mondta: a beszélgetés elején megtárgyalták, hogy a parlamenti frakciók a gyűlöletbeszéd kapcsán látnak-e valamilyen kezelést igénylő problémát a jelenlegi helyzetben. 

Hozzátette: ő erre igennel válaszolt, mert világosan látszik, hogy a büntető törvénykönyv és polgári törvénykönyv elmúlt években sikertelen módosítása után valódi változást csak alkotmánymódosítás útján lehet elérni. Megjegyezte: az már másik kérdés, hogy erre megvan-e a hajlandóság a parlamenti pártokban.

A liberális politikus elmondta: olyan problémákra is kitértek, mint például az, hogy milyen fogadtatásra találna a büntető törvénykönyv módosítása. A jelenlévők véleménye ebben az esetben is az volt, hogy vannak jogalkalmazási problémák, de ezek mellett lehetnek jogalkotási feladatok is. 

Az MTI kérdésére azt mondta: a gyors és elkerülhetetlen eljárások azok, amelyek az állampolgárok közbiztonsággal kapcsolatos közérzetét, illetve magát a közbiztonságot is növelnék. Példaként említette, hogy bizonyos bűncselekmények, például gépjárműlopások esetében nagyon alacsony a felderítési arány. 

Véleménye szerint nemcsak a felderítési arányt kellene növelni, de ugyanilyen fontos, hogy ha elfogják az elkövetőket, akkor gyorsan le kellene folytatni ellenük az eljárásokat és hamar kiszabni a büntetésüket. 

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn jelentette be, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez a kormány a gyűlöletbeszéd ellen. Az Országgyűléshez benyújtott javaslat szerint a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság alapvető jogának gyakorlása során is tilos és szigorúan büntetendő a gyűlöletkeltés, a faji felsőbbrendűségre alapozott eszmék terjesztése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.