Fodor elfogadja a meghívást!

Az SZDSZ a szakértői kormányt akar, Gyurcsány nélkül!

Az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel - jelentette be Fodor Gábor liberális pártelnök az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülését követően.

2008.09.05 14:19MTI

A politikus szerint az elmúlt egy hét új helyzetet teremtett, a kisebbségi kormány beterjesztette programját, amire az SZDSZ tartalmi és személyi okok miatt nemet mondott, ahogyan a többi ellenzéki párt is elvetette azt. Fodor Gábor azt mondta, az MSZP egyedül maradt programjavaslatával, az SZDSZ pedig megoldási javaslatként letette az asztalra a szakértői kormány ötletét. 

A pártelnök úgy véli, hogy az ország érdekét ez szolgálná a leginkább, ugyanis a szakértői kormány meg tudná teremteni a stabilitás és a növekedés feltételeit, és egy ilyen kabinet állíthatná vissza a leggyorsabban a közbizalmat. Hozzátette: erről a többi párttal is tárgyalni akarnak, hiszen a szakértői kormány felállításához széles körű politikai támogatásra van szükség. Fodor Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc vezetheti-e a szakértői kormányt, határozott nemmel válaszolt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az MSZP zsarolhatja-e a szabad demokratákat, Fodor Gábor azt mondta, hogy az általa vezetett SZDSZ semmivel sem zsarolható. Azokra a kritikákra, amelyek szerint nem világos az SZDSZ programja, Fodor Gábor a sajtótájékoztatón bemutatta pártja 2006-os választási programját, az ahhoz kapcsolódó tanulmányokat, illetve a koalíciós megállapodás 2007-es kiegészítését. 

Elmondta: az SZDSZ ezek talaján áll és a koalíció azért bomlott fel, mert az MSZP nem akarta megvalósítani a programot. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában az MTI-vel közölte: tovább folytatódik a kisebbségi kormány szánalmas vergődése. Közleménye szerint "a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásnak" az egész ország issza meg a levét. Hozzátette: Magyarországnak nincs több elvesztegetni való ideje, az embereknek minél előbb vissza kell kapniuk a jövőről szóló döntés lehetőségét. "Magyarország érdeke az előre hozott választás" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. 

Fodor Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette: szívesen részt vesznek az MDF elnöke, Dávid Ibolya által az ellenzéki pártvezetők között kezdeményezett megbeszélésen, de meggyőződése, egy demokráciában a kormány terjeszti be a költségvetést, az ellenzéknek pedig az a dolga, hogy véleményezze azt, és ők nem szeretnék felcserélni a szerepeket. Az MDF közelgő elnökválasztására utalva Fodor Gábor azt mondta, nem akarnak kampánycélokat szolgálni. Szólt arról is, hogy a tárgyalás időpontjáról még egyeztetniük kell és a jövő hét az előre elhatározott rendezvények miatt nem felel meg az SZDSZ számára. 

Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakcióvezetője reagálásában az MTI-nek azt mondta, pártja örömmel nyugtázza, hogy az SZDSZ elfogadja Dávid Ibolya meghívását. Hozzátette azonban: az minden bizonnyal elkerülte Fodor Gábor figyelmét, hogy az MDF nem a költségvetésről akar tárgyalni, hanem két tárgyalási pontot jelölt meg a pártelnök. Mint mondta, az egyik az az adócsomag, amely különbözik a kormány adócsomagjától, és amelyik jobb helyzetbe hozza a magyar vállalkozókat. 

A másik pont pedig arról szól, hogy ha az első pontban nem sikerül a négy ellenzéki pártnak megegyeznie, akkor "villámgyorsan" dönteni kell a parlament feloszlatásáról, és egy előre hozott választás eredményeképpen az országot és a kormányt működőképes állapotba kell hozni. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton, a párt választmányi ülése után nyílt levélben javasolta, hogy az ellenzéki pártok vezetői egyeztessenek a jövő évi költségvetési és adótörvényekről. A héten a Fidesz és a KDNP már jelezte, hogy elfogadja a meghívást, és részt vesz a találkozón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.