Orbán Gyurcsány kínlódását csábítónak találja

SME: Orbán hatalmat akar, ám nem most, majd idővel

Nem valószínű, hogy Magyarországon idő előtti választás lesz: inkább Gyurcsány kisebbségi kormányának túlélésére, esetleg - Gyurcsánnyal vagy nélküle - új szocialista-liberális koalícióra lehet számítani, de így vagy úgy, az mindenesetre csak az ország válságát elmélyítő tengődés lesz - írta pénteken a Pozsonyban megjelenő SME.

2008.09.05 12:35MTI

A liberális polgári napilap - magyar belpolitikai kérdésekkel rendszeresen foglalkozó - cikkírója, Peter Morvay ugyanakkor a magyar belpolitika lehetséges fejleményeiről azt is megállapítja, hogy nehéz a fejleményeket előrevetíteni. Eddig a miniszterelnök hihetetlen túlélési képességeket bizonyított és e pillanatban nyilvánvalóan időt akar nyerni, ki akarja húzni mindaddig, amíg a 2010-es választások előtt a pártja már nem engedheti meg magának, hogy elnököt váltson.

Az előrehozott választást a szocialistákon kívül a volt koalíciós partner, a liberálisok sem akarják, és a Fidesz sem akarja, jóllehet Orbán Viktor a választói előtt egyfajta "retorikai gyakorlatozásai során hetente többször ezt követeli". Mint a lap írja, "Orbán és emberei nagyon áhítoznak ugyan a hatalomra, s attól is tartanak, hogy 2010-ig a szocialisták még szárnyra kaphatnak és visszafordíthatják a Fidesz számára most több mint kedvező népszerűségi index-táblázatot".

Ám a lap kifejti: ezzel együtt Orbán Gyurcsány további kínlódását is csábítónak találja, "s mindenekfölött tudatosítja, hogy ezúttal nincs abban a helyzetben, mint annak idején, 1998-ban, első hatalomra lépésekor volt. Hasonlóan, mint legközelebbi közép-európai politikai rokona, Robert Fico két évvel ezelőtt, Orbán 1998-ban a gazdasági reformoknak és a stabilizált közberuházásoknak köszönhetően virágzó országot vett át az előző kormánytól. Hasonlóan mint Fico, Orbán is a reformok bírálata által jutott hatalomra, mely reformintézkedések többségét azonban a hatalom átvétele után érintetlenül hagyta, s ily módon működő, a saját klientúrájának kielégítéséhez is elegendő, némi aprólékot az egyszerű népnek is juttató gazdaságot" örökölt.

"Ma más a helyzet. A magyar gazdaság és a közberuházás válságban vergődik, s legyen bármilyen a következő kormány, az lesz majd kénytelen mindezt ráncba szedni. Gyurcsány reformjai elleni gáncsoskodás kétélű fegyver Orbán kezében, mert hogy a bírálatai ugyan Orbánt népszerűvé tették, de azzal a kockázattal is szembe kell néznie, hogy a hatalom átvétele után ő is a reformok bevezetésére kényszerül. Kérdés, hogy a választási győzelme esetén földi paradicsomot ígérgető populista valóban áhítozik-e az ilyen feladatra?" - veti fel a SME.

A lap megállapítja: "Orbán számára az lenne az eszményi megoldás, ha Gyurcsány kormánya minden ellenkezés ellenére is dűlőre vinné a reformokat, s akkor Orbán is, mint ahogy Fico, a reformellenes harcos szerepében arathatná le a babérokat, egyszersmind élvezhetné annak eredményeit. Mindazonáltal nem ez történt" - állapítja meg a szlovák napilap cikkírója, aki szerint Orbán Viktor számára most a "legkedvezőbb valamiféle szakértői kormány lenne, élén valamelyik elszánt Fidesz-közgazdásszal, amelyik aztán véghezvinné a reformokat, egyszersmind az országos népharag levezetésével is megbirkózna. Ő maga csak ezek után lépne színre: fehér lovon, azon mesebeli hercegként, aki megvédi a népet a gonosz közgazdászoktól, ám anélkül, hogy azok művén különösebben nagy csorbát ejtene."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.