Amerikában az MSZP-küldöttség

Az MSZP a kapcsolatok bővítésére törekszik a Demokrata Párttal Amerikában

Az MSZP a kapcsolatok bővítésére törekszik a Demokrata Párttal az Egyesült Államokban - mondta hétfőn Washingtonban Lamperth Mónika, a pártelnöki kabinet irányítója, a demokrata pártkonvencióra Amerikába érkezett MSZP-küldöttség vezetője magyar újságíróknak.

2008.08.26 07:08MTI

"Utazásunk célja, hogy a Demokrata Párttal szorosabbra fűzzük a pártkapcsolatokat és egyes területeken kibővítsük" - tájékoztatott Lamperth Mónika, aki Gyurcsány Ferenc pártelnök személyes megbízottjaként vezeti a delegációt. Az MSZP-küldöttségnek tagja még Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes, Cserey Gyula külügyi titkár és Gál J. Zoltán, volt miniszterelnöki kabinetfőnök.
 
Az MSZP-nek jó, személyes kapcsolatai vannak a Republikánus Párttal, "ezt fontos értéknek tartjuk, szükséges fenntartani" - fogalmazott Lamperth. Hozzátette, hogy a Demokrata Párttal a kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez jó alkalom a jelöltállító kongresszus, ahol alkalmuk lesz meghallgatni, milyen elképzeléseik vannak a demokratáknak a kül- és biztonságpolitika terén, a női politikusok szerepvállalásáról, elleshetnek kampánytechnológiákat. Az MSZP-küldöttség szerdán Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövet meghívására részt vesz egy külpolitikai kerekasztalon-beszélgetésen. 

Lamperth Mónika programjában szerepel egy találkozó Madeleine Albright volt külügyminiszterrel is. Lamperth üdvözölte, hogy a leendő elnökjelölt, Barack Obama alelnökjelöltjének Joe Biden szenátort választotta, aki "barátja a magyaroknak, járt Magyarországon, ismeri az országot", szoros kapcsolatot ápolt a néhai Tom Lantos képviselővel. Az MSZP-küldöttség hétfőn - Denverbe utazása előtt - találkozott a Demokrata Párt háttérintézményének, a Nemzeti Demokrata Intézetnek a vezetőivel, akikkel a kapcsolatrendszer fejlesztéséről egyeztettek. 

A szocialista politikusok jelezték, hogy a balkáni programokban szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani. Mesterházy Attila elmondta: Magyarországnak érdeke a balkáni helyzet stabilizálódása, a demokratizálódás továbbfejlődése, s ennek érdekében együttműködést ajánlottak a pártközi kapcsolatok építése, a magyar tapasztalatok átadása és a parlamentközi együttműködés terén. Gál J. Zoltán a nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: kedden részt vesznek a Tom Lantos emlékének ajánlott denveri holokauszt-kutatási központ avatásán. 

A képviselő elmondta, hogy az utóbbi hónapokban az MSZP és a kormány több jelentős programot indított a magyar származású Tom Lantos örökségének továbbvitelére. Szeptemberben a kormány kezdeményezésére amerikai és magyar részvétellel konferenciát rendeznek a témában Budapesten. Gál J. Zoltán is hangsúlyozta: "kifejezetten kedvező hír, hogy Obama Bident választotta alelnökjelöltnek, aki Magyarország barátja volt és biztosan az is marad". 

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a demokrata jelölt győzelmére számítanak-e a novemberi választáson, Lamperth Mónika úgy fogalmazott: nem akar találgatni, a fontos az, hogy jó kapcsolataik legyenek a republikánusokkal és a velük egy pártcsaládhoz tartozó demokratákkal is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.