A gazdaság jobb helyzetbe fog kerülni!

Kiss Péter: Már látszanak az elmúlt két év az eredményei

A gazdaságban már kezdenek látszani az elmúlt két esztendő munkájának eredményei: az év második felében 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedéssel számolhatunk - jelentette ki Kiss Péter szombaton a kisgyóni szocialista pikniken.

2008.06.28 19:30MTI

A kancelláriaminiszter az MSZP Székesfehérvári Szervezetének hagyományos rendezvényén százhúsz-százötven hallgatója előtt arról beszélt, hogy bár a következő két évben még sok munkát kell a kormánynak elvégeznie, az ország ügyeit illetően bizakodóbbak lehetünk, mint akár egy hónapja is. Bizakodóbbak lehetünk, mert a gazdaságban "elkezdenek látszani" azok az eredmények, amelyek mutatják, hogy volt értelme annak a munkának és sok konfliktusnak, amelyet az első két évben vállalt a kormány.

Elmondta, az év második felében már 3-4 százalék közötti gazdasági növekedéssel számolhatunk, a gazdaság jobb helyzetbe kerül, magasabb gazdasági növekedési ütemet fog produkálni, rácáfolva azokra, akik válságról beszélnek. A mostani kilátások alapján jó agrárévre számíthatunk, ami önmagában is egy százalékponttal járulhat hozzá az ország gazdasági növekedéséhez.

A munka beérését igazolja a költségvetési hiány csökkenése, s az, hogy Magyarország a tervezettnél gyorsabban tud haladni a konvergenciaprogram teljesítésében. Kiss Péter emlékeztetett rá, hogy miután "a tőke a lábával szavaz", az ország kiszámíthatóságának, fejlődésének elismerését jelentik az autópálya-építések, a Mercedes 200 milliárd forintos kecskeméti beruházása, továbbá az, hogy az Európai Unió úgy döntött, Budapest legyen a "tudás fővárosa".

A kancelláriaminiszter a gazdaság kifehérítésének eredményeként értékelte, hogy míg 2006-ban 140 ezer társas vállalkozás fizetett adót, tavaly már 273 ezer, az adózó egyéni vállalkozók száma pedig a tavalyelőtti 111 ezerről 241 ezerre nőtt. Ugyanakkor a 2006 évi 108 ezerről 76 ezerre csökkent a veszteséget kimutató vállalkozások száma. Kiss Péter hangsúlyozta: az ország érdeke is, hogy a szabad demokratákkal végig tudják vinni azt a folyamatot, amit velük együtt jelöltek ki és kezdtek el, és ami "nemcsak a szocialisták, hanem a szabad demokraták felelőssége is. " Hozzátette: minden, az országért felelősséget érző ember számára fontos, hogy kiszámítható kormányzás legyen.

A fórum résztvevőinek kérdésére válaszolva Kiss Péter leszögezte: a kormány nem mond le a 13. havi nyugdíjról, végigviszi a nyugdíjkorrekciós programot is, ellentétben a Fidesszel, amely "ugyanazt akarná csinálni, amit 1998-ban", azaz nem a törvény szerinti emelést biztosítaná. A választ hosszan tartó tapssal köszönte meg a zömében középkorúakból és idősebbekből álló hallgatóság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.