Vállalkozásba adta Nagykanizsa
Közétkeztetés, közbeszerzéssel: 100 milliós megtakarítást várnak
Közbeszerzési eljárás után egy vállalkozás működteti vasárnaptól Nagykanizsa önkormányzati intézményeinek konyháit; a lépéstől éves szinten mintegy 100 millió forintos megtakarítást vár az önkormányzat.
2012.08.22 18:57MTICseresnyés Péternek (Fidesz-KDNP), a város polgármesterének tájékoztatása szerint szigorú szakmai elvárásokkal nyílt közbeszerzési eljárást hirdettek, amelyre két jelentkező adott be pályázatot. A nyertes a Pensió 17 Vendéglátó Kft. lett, amely egyebek mellett vállalta valamennyi dolgozó átvételét, a közétkeztetés korszerűsítésére pedig mintegy 100 millió forintos beruházást.
Az önkormányzat évente ugyancsak mintegy 100 millió forintos megtakarítást remél attól, hogy a nyertes vállalkozás végzi a közétkeztetést, fizeti a dolgozók bérét és járulékait, illetve működteti és korszerűsíti az intézményi konyhákat.
A város szerdán rendkívüli közgyűlésen tárgyalt az üzemeltetőváltással összefüggő személyi kérdésekről és a nyersanyagnormák emeléséről.
A közgyűlésre készült előterjesztés szerint a július 25-én megkötött szerződés értelmében vasárnaptól a Pensió 17 Kft. végzi a nagykanizsai oktatási-nevelési, valamint szociális intézmények főző- és melegítőkonyháinak üzemeltetését. Az eddig közalkalmazotti státuszban lévő dolgozók jogviszonya augusztus végén megszűnik, a vállalkozás határozatlan időtartamú munkaszerződéseket ajánlott valamennyi dolgozónak.
Összesen 126 és fél közalkalmazotti álláshely szűnik meg a konyhák átadásával, de ténylegesen csak 109 dolgozót érint a munkáltatóváltás. Közülük minden tizedik nem fogadta el az új munkáltató által kínált szerződést - ők végkielégítést kapnak -, de további 18 betöltetlen álláshely is van a konyhákon.
A nagykanizsai közgyűlés döntött arról is, hogy szeptembertől 10 százalékkal nő a közétkeztetésben a nyersanyagnorma értéke, és ezzel a fizetendő térítési díjak összege.
A polgármester ennek kapcsán azt mondta: a szokásos éves díjemelésről van szó, amelyet az infláció és a nyersanyagárak növekedése indokolt, és ez szerepelt a vállalkozással megkötött szerződésben is. Hozzátette, hogy az új üzemeltető egyebek mellett azt is vállalta, hogy a konyhákon felhasznált nyersanyag legalább 60 százalékát helyi beszállítóktól szerzi be.