Röhögő görcs

Nézőpont: a kormány 120%-ra teljesítette az ötéves tervet

Volt már a magyar politikatudománynak néhány komoly mélypontja a fiatal tudományág történetében, de amit a héten a Nézőpont Intézet csinált, konkrét röhögő görcsöt eredményez mindenki körében, aki akár csak az átlagos újságolvasás szintjén van. A Nézőpont szerint ugyanis 64%-ban teljesítette az Orbán-kormány saját programjában vállalt ígéreteit. Legjobban például a rendteremtés és a demokratikus normák megerősítése (!) területén vizsgázott a kormány. Szerintük.

2012.06.01 13:46sabater - ma.hu

Nem igazán tudjuk eldönteni, hogy a Nézőpont Intézet saját magát vagy a Méltányosság Politikaelemző Központot taszította-e le a „legszánalmasabb politikai elemzési tevékenység” vándorkupáért verseny listavezető helyéről. A Méltányosság legendás M-indexe (három elemző ül egy szobában, és mínusz négytől plusz négyig pontozzák, hogy egy beszéd adott szakaszában mennyire volt „méltányos”) és a Nézőpont a valóságtól megbízhatóan elrugaszkodott közvélemény-kutatásai mellett sikerült egy olyan terméket letenni az asztalra, amely versenyképes az előbbiekkel.

Először is: a kormány ígéreteinek teljesülését a kormányprogram alapján lehetetlen vizsgálni. A Nemzeti Ügyek Politikája elnevezéssel illetett program ugyanis lózunggyűjtemény, konkrétumok nélkül. Megmagyarázzuk: ha a kormányprogramban mondjuk a „hatékonyabb egészségügy” kifejezés szerepel, az nem válik vizsgálhatóvá, hiszen ehhez a szakterület egészét kellene értékelni, amire egyetlen elemzőcég sem képes – nemhogy a Nézőpont. Ha viszont konkrétumokról van szó, például a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások védelméről, azt is többfélképpen értelmezhető, legalábbis a kormánypárti elemzőcég munkatársai szerint. A Nézőpont 0-től 4-ig pontozta (0 a legrosszabb, 4 a legjobb érték) a kormány teljesítményét. A fent említett magánnyugdíj-védelem ezen a skálán például két pontot kapott Mráz Ágostonéktól, holott ha van olyan szakterület, ahol a nulla sem elég kifejező, ez az.

A magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat államosították, a 3000 milliárd forintnyi állampolgári magántulajdon feléből államadósságot csökkentettek (ami számszerűen 2011 végére nagyobb lett, mint valaha, GDP-arányosan is alig csökkent, tehát lényegében eltapsolták az emberek pénzét), egy újabb részéből pedig folyó kiadásokat finanszíroztak. Ebből tehát sosem lesz már nyugdíj. Hogy miként értékelhette ezt a Nézőpont úgy, hogy „az intézkedés révén stabilizálódhat a magyar nyugdíjrendszer”, rejtély. Ahogyan az is, hogyan volt pofájuk leírni a mondatot, miszerint a második Orbán-kormány 75%-ban telesítette a demokratikus intézményrendszer megerősítésére tett ígéreteit. 4 pontot, tehát 100%-os teljesülést adtak például az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére. E területen az történt, hogy nyugdíjba küldtek több mint 200 bírát, Szájer József feleségét nevezték ki a bírósági szervezetet példa nélküli hatalommal irányító OBH élére, alkotmányjogi trükközéssel (átnevezés) váltották le a Legfelsőbb Bíróság elnökét, új Legfőbb ügyészt (volt fideszes képviselőjelölt) választottak, az Európai Bizottság pedig kötelességszegési eljárást indított az ország ellen. 100%-os teljesülés, mi? Függetlenebb az igazságszolgáltatás, mint valaha.

Gyönyörű még az adók számának csökkentésére vonatkozó ígéret értékelése, kettes, ami részleges teljesülést jelent. Nos, az adók száma úgy csökkent, hogy a kormány eltörölt 10 kisadót, majd bevezetett 28 újat, a szám nem hasra ütés, hanem tényleg. Kérdésünk a Nézőpont elemzőinek: ha 18-cal több adó lett, mint 2010-ben volt, akkor az adók számának csökkentésre vonatkozó ígéret részlegesen teljesült (2 pont), vagy rohadtul nem (0 pont)? Amíg ezen gondolkoznak Mráz Ágostonék, felteszünk még egy kérdést.

Mert azt értjük, hogy másfélmilliárdos sajtófigyelési megrendelésért sokféle dolgot csinál az ember, még esetenként hülyét is magából. De ennek is vannak fokozatai. Mrázéknál úgy tűnik, mintha élveznék, hogy bármit, tényleg bármit kihozhatnak, a Fidesz-párti és közszolgálati (haha) média úgyis vevő lesz az elemzéseknek álcázott viccmesélésre. Addig biztosan így lesz, amíg a Fidesz van hatalmon, de ez is múló állapot. Mert hiába értékeli a Nézőpont majd két év múlva 120%-ra a kormány ígéreteinek teljesítését és minimum 65%-ra támogatottságát, egyvalami biztos: a választók többsége már nem ezt gondolja. És akkor volt-nincs sajtófigyelési megrendelés, a Nézőpont munkatársai pedig fellélegezhetnek: végre újra írhatnak majd politikai elemzéseket bohóckodás helyett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.