Leépítések a GM svéd leányvállalatánál

Több száz dolgozót bocsát el a Saab

Elbocsátja összesen 701 dolgozóját a Saab svéd autógyár, amelyet anyavállalatához, az amerikai General Motorshoz hasonlóan csőd fenyeget.

2009.04.15 08:25MTI

A mintegy 4 ezer főt foglalkoztató, és már egy ideje fizetésképtelen társaság vezetősége és a szakszervezetek bő egy hónapos tárgyalás után közel 20 százalékos leépítésről állapodtak meg - jelentette kedden a TV4 svéd országos tévécsatorna. A cégvezetés eredetileg 750 fővel kívánta csökkenteni a létszámot. Az elbocsátás a Saab trolhattani üzemét érinti.

A gyártósoroknál dolgozó állományból 646 munkatársat, az irodai alkalmazottak közül pedig 55 embert küldenek el. Utoljára pénteken kell bemenniük a munkahelyükre. Az évek óta veszteséget termelő cégcsoport adóssága 10,6 milliárd korona (283 milliárd forint). A legnagyobb hitelező az anyavállalat, a GM. A Saab februárban csődvédelmet kért. Nemhivatalos közlés szerint csupán április végéig tudják finanszírozni a gyártást. A svéd kormány többször leszögezte, hogy semmiféle segítséget nem kíván adni a bajba jutott gyárnak, amelynek jövőjéért a tulajdonos felelős.

Az anyavállalat április elején közölte, hogy már nyáron szeretnék eladni a Saabot. Mostanáig közel 20 befektető érdeklődött iránta. A GM 1990-ben szerezte meg a vállalat felét 600 millió dollárért, tízéves vételi opcióval a másik felére. Az opciót 2000-ben váltotta be az amerikai cég. A svéd autógyárnak Ausztriában is van üzeme, ott készül a Saab-kocsiknak körülbelül a negyede.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.