Keményebb fellépést ígérnek

Megszorongatná az adócsalókat a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál már konkrét eredményei vannak a korábban külön működő két szervezet együttműködésének - közölte a NAV elnökhelyettese.

2011.03.18 10:38MR1- Kossuth

Sors László az MR1-Kossuth 180 perc című műsorában elmondta, hogy a bűnügyi szakterületen két hónap alatt valamivel több ügyet fejeztek be, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az évente több mint ezer milliárd forint kárt okozó ÁFA-csalásokkal kapcsolatban az elnökhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a bűnügyek felderítésében az eddiginél több segítséget, információt kapnak a tisztességesen működő cégektől, az úgynevezett fehér gazdaság szereplőitől.

A korábbinál jóval keményebb fellépésre számíthatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azok, akik szándékosan megrövidítik a költségvetést - nyilatkozta Sors László, a szervezet bűnügyi elnökhelyettese. Hogyan, milyen területeken, mennyi pénzt lehet így visszaszerezni - erről beszélt az év elején összevont szervezet munkatársa. Sors László arra a kérdésre, van-e már konkrét eredménye az adó- és vámhivatal összevonásának azt mondta, a bűnügyi szakterület vonatkozásában az elmúlt két hónap alatt némileg több ügyet fejeztek be, mint az elmúlt időszak hasonló időszakában.

Az adó- és vámhivatal bűnügyi igazgatóhelyettese szerint azonban ezekből az adatokból még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.

„Úgy gondolom, hogy a szervezet integrációja és a bűnügyi szakterület átstrukturálása jó úton jár. Optimista vagyok e tekintetben, már csak a hatékonyságot kell növelnünk, ami az ügyek minőségére vonatkozik. Ha nem is statisztikai mérőszámokkal, de a munkánk minőségében, az együttműködésben már konkrét bűnügyi eredmények is mutatkoztak” – nyilatkozta Sors László.


A NAV vezetőségének tagja példaként elmondta, az adóhatóság részben szakított azzal a korábbi feljelentési gyakorlatával, hogy megvárták amíg jogerősen, vagy közel jogerősen befejeződik egy ügy, mert nagyon sok idő telt el a jogsértés észlelése és a feljelentés között. „Ez a gyakorlat megszűnt, rugalmasabb, rapidabb együttműködés keletkezett az adóigazgatási, vámigazgatási és a bűnügyi szakterület között” – mondta Sors László.

A NAV munkatársa szerint az új munkamódszereknek köszönhetően a törvényszegések gyanúsítottjai nehezebben tudják elrejteni vagy megsemmisíteni az ellenük szóló bizonyítékokat.

Ha a bűncselekmény gyanúja megalapozottnak látszik, akkor az adóigazgatóság azonnal értesíti a bűnügyi ágazatot, amely a büntetőeljárásról szóló törvény alapján gyakorlatilag azonnal biztosítja, hogy se a vagyont, se az esetleges terhelő iratokat ne lehessen eltüntetni.

A NAV bűnügyi főigazgatóságának is joga van lefoglalni például iratokat, számítógépeket. Az adó- és vámhivatal bűnügyi főigazgatóságának a munkájára ugyanaz a büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozik, mint a rendőrség munkájára, csak a bűncselekmény kategóriák mások, amelyekben nyomoznak – mondta a NAV elnökhelyettese.

Érdekli a téma? Kattintson a folytatáshoz!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.