Cél a fekete foglalkoztatás kiszűrése

Mulasztás esetén az APEH 500 ezret is kivehet a zsebünkből

Az adóhatóság az idén is nagy súlyt fektet a fekete foglalkoztatás kiszűrésére, s folytatódik a társadalombiztosítási befizetések ellenőrzése is.

2009.01.08 15:45MTI

A transzferárak - a kapcsolt felek között alkalmazott elszámolóárak - ellenőrzése a középtávú stratégia szerint is kiemelt feladat, ennek érdekében már tavaly speciális ellenőrzési csoportok jöttek létre; a revizorok képzése januárban a francia adóhatóság közreműködésével folytatódik - mondta Szikora János.

Az APEH új középtávú stratégiája szerint, ha szándékos adóelkerülés miatt jelentős adókülönbözetet állapítanak meg, az ellenőrzést kiterjeszthetik az ellenőrzött társaság tulajdonosaira, képviselőire, és az érdekeltségükbe tartozó vállalatokra is. Szikora János szerint ezt már az idén alkalmazhatják. Úgy vélekedett: a bevétel eltitkolásakor vagy fiktív költségek elszámolásakor jövedelmet rejtenek el, amit meg kell keresni.

Azt persze mindig mérlegelni kell, hogy a kiterjesztett vizsgálat mekkora kapacitást köt le, milyen hozadéka van, s bizonyítható-e - tette hozzá. Az APEH elnöke kiemelte: a tavalyi év elvi áttörést hozott az adóztatásban azzal, hogy bizonyos mulasztások esetén az 50 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot már nem csak az adózóra, hanem a nevében eljáró alkalmazottra is ki lehet róni, így ős is saját zsebén érzi, ha szabálytalanságot követ el a cég.

Az idei évtől a foglalkoztatás bejelentésének elmulasztása esetén például a cég mellett már a nevében intézkedésre jogosult személyre is 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot lehet kiszabni - figyelmeztetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.