Így terjesztik

A híres kínai Dalok könyve a tengerfenéken

A klasszikus kínai költészet ihlette neveket ad a tengerfenék képződményeinek Kína.

2013.09.19 01:27MTI

Kína legkorábbi ismert dalgyűjteményére, a Dalok könyvére épülő névadási rendszert vezet be az egyes tengerfenék képződmények elnevezésére a kínai Állami Óceánügyi Hivatal (SOA), amely az ázsiai országhoz tartozó szigetek védelme mellett a tengerek és szigetek hivatalos neveinek kiválasztásáért is felel.

A hivatal szerint a névadási rendszert a mélytengerfenék kutatását és ásványi kincseinek kitermelését irányító China Ocean Mineral Resources R&D Association (COMRA) nevű szervezet javasolta. A rendszer célja a kínai kultúra népszerűsítése és az óceán tudományos vizsgálatában elért eredmények bemutatása.

A több mint 300 dalból, illetve versből álló Dalok könyve az Kr.e. 11. és 7. század közötti időkből származik. A Kínában, valamint a szomszédos országokban élő tudósok több mint kétezer éve tanulmányozzák és vésik emlékezetükbe tartalmát.

Az óceánok általános mélységtérképének elkészítésével foglalkozó General Bathymetric Chart of the Oceans (GEBCO) illetékes albizottsága eddig Kína 19 tengerfenék-terület elnevezési javaslatát hagyta jóvá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.