Japán, kínai, katari helyszínekkel

Világörökség: tovább bővült a lista

Japán legmagasabb hegyét, az ország jelképének is tekintett, 3776 méter magas Fudzsit is a kulturális világörökség részévé nyilvánította az UNESCO Világörökség Bizottsága szombaton a testület idei ülésszakán a kambodzsai Phnompenben.

2013.06.22 12:43MTI
A japánok által szentként tisztelt Fudzsi Fotó: MTI

A japánok nem csupán a szentnek tartott hegy kultikus helyeit keresik fel, de megmászását is spirituális beteljesülést adó zarándoklatnak tartják. A Tokiótól 100 kilométerre délkeletre emelkedő, hó koronázta vulkáni kúp évszázadok óta a művészek megihletője is. A szunnyadó tűzhányó legutóbb több mint 300 éve tört ki. 

A testület előző nap egy másik nagy vulkánt, a 3329 méter magas szicíliai Etnát is a világörökség részévé nyilvánította, de nem a kulturális, hanem a természeti kategóriában. A szombati ülésen felvették a világ kulturális öröksége közé a kínai Jünnan tartomány nevezetes (Honghe Hani) rizsteraszait is, a lesothói - 1970-ben létrehozott, 6500 hektáros - Sehlabathebe Nemzeti Parkot, valamint a katari Az-Zubara (Al Zubarah) tengerparti romvárost, régészeti lelőhelyet. 

A kulturális helyszínek közül már pénteken felkerültek a csaknem ezer helyszínt tartalmazó listára a különleges stílusban épült rádzsasztáni erődök, valamint ukrajnai és a lengyelországi fatemplomok, összesen tizenhat. A természeti helyszínek közül hat emelkedett világörökségi rangra, köztük a Tádzsik Nemzeti Park, a Tien-san-hegység és a Namíb-Naukluft Park tengerparti homoksivatag. 

A világörökségi listán a bizottság 37. ülése előtt több mint 960 helyszín szerepelt, közülük a tanácskozás előtt 38 volt veszélyeztetett. A phnompeni konferencián azonban a "vörös listára" került hat szíriai helyszín és a Salamon-szigeteki Kelet-Rennell-korallzátony. Lekerült viszont a veszélyeztetettek listájáról az iráni Bám fellegvára és az azt körülvevő táj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.