Állatvédelem

Újabb kéktorkú ara érkezett a debreceni állatkertbe

Közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg.

2024.06.29 18:03MTI

Újabb kéktorkú arával gyarapodott a debreceni állatkert. A rendkívül ritka, kihalás szélén álló papagájfaj hím egyede a csehországi Usti nad Labem-i állatkertből, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében érkezett a Nagyerdőbe - közölte a Zoo Debrecent magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark.

Mint felidézték, tavaly áprilisban a súlyosan veszélyeztetett arafaj két tojójával, Bogyóval és Babócával bővült a debreceni papagájgyűjtemény, a hím egyed érkezésével pedig a szakembereknek sikerült egy tenyészcsapatot összeállítaniuk.

A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdőiben endemikus kéktorkú ara (Ara glaucogularis) közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg. A kéktorkú ara a világ egyik legritkább papagájfaja, mindössze 79 állatkertben látható - emelték ki a közleményben.

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján. A 19. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről, ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogramok sikere, amelyhez a szakemberek reményei szerint a debreceni állatkert is hozzájárul majd - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.