Folytatódott az eladói nyomás

Tovább gyengült a forint, 275 felett az euró

A forint tegnap folytatta a gyengülő szériáját az euróval és a dollárral szemben is. A közös devizával szemben 275 fölé is és a zöld-hasúval szemben 187 fölé is felkúsztak a jegyzések, annak következtében, hogy a nyugat-európai és a régiós részvénypiacokon folytatódott az eladói nyomás és csökkent a fejlődő-piaci eszközök iránti kockázatvállalási hajlandóság.

2009.12.10 12:24ma.hu

A zloty és a cseh korona is hasonlóan járt, 4.15-ig és 25.75-ig emelkedtek a jegyzések, a korona esetében még az is rátett egy lapáttal, hogy a cseh parlament 5.3 százalék helyett 5.7 százalékos GDP arányos hiánnyal fogadta el végül a 2010-es költségvetést. A csütörtöki nap folyamán enyhülést várunk – a jelenlegi 274 körüli szintekről – és nem számítunk újabb gyengülési hullámra a forint esetében lévén, hogy három nap lejtmenet után a nyugat-európai és a régiós tőzsdék is zöld tartományokban járnak.

Amennyiben az amerikai makroadatok nem lesznek kiábrándítóak, netán újra pozitív meglepetéssel szolgálnak, a 272-273-as sávba is visszatérhetnek az euró/forint jegyzések délután és pénteken további erősödés következhet 272 alá. A nyugat-európai börzék a tegnapi nap folyamán nagyrészt a [-0.7%;+0.2%]-os sávban való oldalazást mutattak be, de végül ismét – a héten eddig minden napot mínuszban zárva – 0.7-1 százalékos esést mutattak be. A Görögország Fitch általi leminősítését tegnap Spanyolország besorolásának S&P általi negatív kilátásra való tétele követte, amit a hitelminősítő a mély gazdasági visszaeséssel és a 16 százalékos munkanélküliséggel indokolt.

Emellett a Moody’s pedig hat Dubai állami vállalat hitelbesorolását vágta le, abból kiindulva, hogy az államtól nem várhatnak érdemi pénzügyi segítséget. A Wall-Street ennek ellenére viszont 0.3-0.5 százalékkal fentebb tudott zárni tegnap, ami többek között a délutáni amerikai makroadatoknak volt köszönhető. A nagybani raktárkészletek 13 havi folyamatos csökkenés után emelkedni tudtak októberben, ami a készletfeltöltési ciklus kezdetét jelentheti és ezáltal pozitívan hathat az USA negyedik negyedéves gazdasági teljesítményére is.

A világ legnagyobb gazdasásától a harmadik negyedéves 2.8 százalékos negyedév/negyedév alapú évesített növekedés után, a negyedik negyedévben 3.2-3.4 százalékos hasonló vonatkozású bővülést várnak.

Az elemzői konszenzus a nagybani raktárkészletekben újabb, 0.5 százalékos apadást valószínűsített, de ehelyett 0.3 százalékos növekedést mértek, tehát a termelés úgy látszik újraindult. Főképp igaz ez akkor, ha a nagybani értékesítési számokra pillantunk. Az értékesítések továbbra is robosztus 1.2 százalékkal nőttek októberben hó/ó alapon – a mindössze 0.7 százalékos várakozásokhoz képest – tehát még az sem mondható, hogy a kereskedők nyakán maradt áru miatt nőtt a készletállomány.

Emellett szintén pozitív hírként hatott a Citigroup bejelentése, miszerint egy tőkeemelési programot tervez bejelenteni a mai nap folyamán, melynek segítségével megpróbálja majd visszafizetni a 45mrd dolláros TARP csomagját. Sőt az anno csőd szélén álló Bank of America már ennél sokkal jobban áll, hiszen az szintén tegnap tette közzé, hogy már teljes mértékben visszafizette a számára allokált szintén 45mrd dollárt. Még a TARP programhoz kapcsolódik, hogy Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy a 700mrd dollár összegű, eredetileg a fertőzött eszközök - elsősorban nagybankoktól történő - felvásárlására létrehozott keret elérhetőségét 2010 októberéig kitolják.

Mi több, a keret most már nem csak az eredeti célra, hanem kisebb regionális bankok megsegítésére, a hitelezés támogatására, és a jelzálogkölcsönök bedőlése miatti kényszerértékesítések megakadályozására is fordítható lesz. Viszont TG hozzáfűzte, hogy mindössze 550mrd dollárt kívánnak felhasználni és a fennmaradó 150mrd, valamint a 2010 év végéig várható 175mrd dollárnyi - a BofA és a Citiéhez hasonló - visszafizetést pedig a költségvetési hiány kordában tartására fogják fordítani. A piac alapvetően pozitívan fogadta ezeket a híreket és ez meglátszott a részvények árfolyamán is. Az ázsiai piacok csütörtök reggel a Nikkei-el az élen (-1.4%) jobbára estek, elsosorban helyi negatív vállalati hírek, valamint a múlt héten megvalósult 7-10 százalékos rally utáni korrekció következtében.

A nyugat-európai piacok a héten először ma délelőtt 0.5 százalékos zöld tartományban járnak és a Wall-Street indexeinek futures-ei is halvány emelkedést mutatnak. Ennek ellenére továbbra is inkább negatív a hangulat a piacokon, a tegnap amerikai pénzügyminisztériumi TARP kibővítésről szóló bejelentés sem tudott érdemi rallyt kiváltani. Még a BoE tehet egy kísérletet a piacok felbeszélésére a délután folyamán a kamatdöntő ülését követően, illetve az amerikai friss munkanélküliségi adatok is növelhetik a vételi kedvet, ha sikerül alulmúlniuk a várakozásokat. Jelezve a befektetői kockázatkerülést az euró/dollár továbbra is 1.47 környékén jár, valamint az euró/jen is 130 alatt tartózkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.