Drágult az arany, gyengült a dollár

Alig változott a forint árfolyama, az eurót 268,15-ön jegyezték

Alig változott a forint, az eurót 268,15 forinton jegyezték szerdán délután háromnegyed ötkor a bankközi kereskedelemben, szemben a kedd délután negyed ötkor tartott 268,07 forinttal.

2009.11.25 17:43MTI

A dollár jegyzése 178,12 forint 1,5056 dolláros euró árfolyam mellett a kedd délutáni 179,34 forint és 1,4948 euró/dollár után. A svájci frankot 177,63 forinton jegyezték 177,38 forint után, 100 japán jent pedig 203,01 forinton 202,61 forint után. A dollár enyhén gyengülő pályán mozgott az amerikai tőzsdei nyitásig, az arany eközben új árfolyamrekordot állított be 1.182,40 dolláron. Az európai makrogazdasági adatok, a GfK piackutató intézet fogyasztói bizalmi adata, valamint a harmadik negyedévi brit GDP adatok nem gyakoroltak különösebb hatást a devizapiacokra.

A brit gazdaság még recesszióban volt az idei harmadik negyedévben, de a szerdán közzétett, részletesebb adatokra alapuló második becslés a múlt havi előzetes kimutatásnál valamivel kisebb mértékű visszaesést jelzett.

Ellentétes értelmű makrogazdasági adatok mozgatták meg a piacot az amerikai tőzsdei nyitást követően: meglepetésre csökkentek a tartós fogyasztási cikkek megrendelései októberben; a munkanélküli segélyért először folyamodók száma a vártnál nagyobb mértékben csökkent, és ezzel tavaly szeptembere óta a legalacsonyabb szinten állt a múlt héten; a University of Michigan fogyasztói hangulatindexe novemberben az előző hónaphoz hasonlóan csökkent, de a vártnál kissé jobb lett.

Az amerikai tőzsdék enyhe erősödéssel nyitottak, az euró/dollár is kissé az erősebb dollár irányába korrigált, de 1,5 felett maradt. A további árfolyam alakulást az 1,5020 és 1,5050-es ellenállási pontok tartós meghaladása, vagy annak kudarca befolyásolhatja. A dollár gyengülő pályáját részben az arany drágulásának tudják be, bár mostani árfolyam rekordot a Bank of India arany vásárlása hatásának tulajdonítják a kereskedők.

A táblázatelemzők szerint az arany ára már az 1.200 dolláros határ felé tart. A lengyel jegybank várakozásoknak megfelelő kamattartó döntése nem befolyásolta az árfolyamokat. A forint és a zloty az euró/dollár árfolyam mozgását követte a nap folyamán, beleértve az amerikai nyitáskor bekövetkezett kismértékű gyengülést is.

A cseh korona árfolyama viszont már a délelőtt folyamán elszakadt kissé a forint és a zloty mozgásától és valamivel a 26,00 koronás euró árfolyam fölé gyengült. Erre nem találtak különösebb belföldi makrogazdasági okot az elemzők, azt néhány nagy összegű vállalati euró vásárlásnak tulajdonították. A forint árfolyama is a hét eleje óta tartott 268 forintos euró árfolyam körüli 1-2 forint széles sávban várható továbbra is. Az év hátralévő részére már nem várnak lényeges árfolyam változást a piacon, 265-272 forint közötti euróra számítanak.

A jövő év elejére azonban már az MNB-től várt további kamatvágások miatt csökkenő kamatprémium és a politikai kockázat miatt esetleg romló befektetői hangulat miatt a 280-290 forintos árfolyam sávot is elképzelhetőnek tartják. Az államkötvények másodpiacán az ÁKK sikeres első kötvénycsere aukcióját követően a rövidebb lejáratoknál 10 bázisponttal, a hosszabb lejáratoknál 1-2 bázisponttal csökkentek a hozamok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.