A gyermek kétéves koráig lehet majd otthon maradni

Befagyasztják a családi pótlékot

A gyed és gyed idejének csökkentéséről és a családi pótlék összegének befagyasztásáról is dönt hétfőn a parlament.

2009.05.21 07:36Népszava

Jelenleg a gyermek hároméves koráig maradhat otthon az édesanya gyermekével, a 2010 április 30. után születetteknek kétéves koruk után bölcsődébe kell menniük, szüleik ugyanis nem kapnak tovább támogatást. Pont kerül a családi pótlékkal kapcsolatos tervezgetések végére is: mégsem lesz adót nem viselő, adóalapot növelő járandóság a minden gyermek után járó juttatás, összegét viszont befagyasztják.

Egy év helyett kettőig kell dolgozni ahhoz, hogy a gyermek kétéves koráig járjon a gyed, a gyes időtartama háromról két évre csökken, de több bölcsődei férőhely lesz, és két évig nem változik a családi pótlék összege – ezek azok a legfontosabb, családokat érintő változások, amelyekről hétfőn szavaz a parlament.

A módosítások összhangban vannak a költségvetési kiadások csökkentésével, de az sem elhanyagolható szempont, hogy mind több nő kerüljön vissza a munkaerőpiacra. Számítások szerint ugyanis a GDP-hez viszonyítva a pénzbeli ellátások aránya magasabb az uniós átlagnál, a női foglalkoztatásban viszont jelentős a hazai lemaradás. További részletek itt olvashatóak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.