Kicsi az esély az erősítésre

Banki elemző szerint "csapdába került" a forint

"Csapdába" került a forint, bár gyengülése az euróhoz képest a régiós trendbe illeszkedik, annak mértéke a jegybankot is aggasztja, erősítésére azonban csak nagyon korlátozott a mozgástér."

2009.02.03 17:40MTI

Ekképp vélte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az euró árfolyam kedden nap közben 300 forint fölé emelkedett és e körüli szinten is maradt. Az elemző az MTI-nek kifejtette: a forint nemhogy jobban gyengült volna az euróhoz képest, mint a régiós valuták, de leértékelődése az elmúlt két napban nem is követte például a lengyel, vagy a cseh devizáét.

"Megrekedt a 300-as szint előtt és napokig hezitált, míg átlépte
" - mondta. Suppan Gergely szerint "kutyaszorítóba" került a forint: míg a versenyképesség oldaláról hagyni kellene, hogy a régiós devizákkal együtt tovább gyengüljön, ennél magasabb euró árfolyam már jelentős gondokat idézhet elő a magyar pénzügyi rendszerben.

Hozzátette, hogy a régiós devizák továbbra is nyomás alatt vannak: a növekedési kilátások mindenhol csökkennek és a kamatvágási várakozások is gyengítik az árfolyamokat. Csehországban azonban jelentéktelen a devizahitelek aránya és azok lengyelországi mértéke sem közelíti meg a magyarországit, ezért ezeket az országokat nem érinti olyan súlyosan a devizáik gyengülése - mondta.

Suppan szerint azonban nem lehet tőkepiaci pánikról beszélni, hiszen a régióval együtt gyengült a forint és tőzsdei áresés sem kísérte a gyengülést. Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Banknak csak korlátozott mozgástere van az árfolyam erősítésére. A kamatemelés az elemző szerint ilyen recessziós környezetben nemhogy nem lenne szerencsés, de lehet, hogy "olaj lenne a tűzre": akár "el is pattanhatna" az árfolyam, ami adósságspirálhoz vezethet.

Úgy vélte: az MNB akár csökkenthetne is a kamaton, a piac most elsősorban nem erre figyel és a reálkamatszint így is magas. Az intervenciót sem tartotta lehetséges jegybanki eszköznek az elemző a devizatartalékok alacsony szintje miatt.

Hangsúlyozta: egyedüli megoldást csak a költségvetési kiadások - jóléti, szociális - azonnali, jelentős lefaragása jelenthet, az adóreform nem elég. Ellenkező esetben nem csak egy réteg, de az egész ország szociális krízisére is fel kell készülni - figyelmeztetett.

Trendforduló a következő időszakban nem várható Suppan Gergely szerint, a helyzet javulását a nagy európai gazdaságok recessziójának enyhülése hozatja meg, legkorábban május környékén. A CIB Bank elemzője szerint az MNB továbbra is egy "vékony pallón egyensúlyoz". A forint gyengülése inflációs szempontból már nem jelent érdemi kockázatot és némileg támogathatja az exportszektort, de a további intenzív gyengülés nehéz helyzetbe hozná a devizahiteleseket, a bankokat és így a reálgazdaságot is.

A CIB a gyenge árfolyam ellenére is a lazító ciklus óvatos folytatására számít, év végére még mindig 7 százalékos alapkamatot várnak. Hozzáteszik: az árfolyam gyengülés háttérben továbbra is elsősorban a régiós kockázatkerülés és globális tényezők állnak, de a növekvő finanszírozási kockázatok miatt nem zárható ki a jegybank beavatkozása.

Simor András jegybankelnök a nap folyamán az MTI-nek azt mondta: a jegybanknak megfelelő eszközök állnak a rendelkezésére a forint árfolyama túlzott kilengéseinek tompítására és ezen keresztül a pénzügyi rendszerben jelentkező feszültségek enyhítésére.

"Ezen túlmenően, az eddig alkalmazott eszköztárát az MNB a közeljövőben várhatóan újabb elemekkel egészíti ki" - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.