GDP jövőre egy százalékkal csökkenni fog

Elhúzódik az amerikai gazdaság recessziója

Az egész éves GDP jövőre egy százalékkal fog csökkenni - közölte az amerikai értékpapír szövetség friss előrejelzésében. Az átlagos munkanélküliség idén 7,8 százalék körül alakul.

2008.12.16 07:55MTI

Jövő év közepéig elhúzódik az amerikai gazdaság recessziója, az egész éves GDP jövőre egy százalékkal fog csökkenni, közölte hétfőn az amerikai értékpapír szövetség friss előrejelzésében. A pénzügyi piacok összeomlása, a hitelpiacok befagyása, valamint a gazdasági visszaesés vihara a politikai átmenet és a szabályozási átalakítás idején támad, fogalmazott az Értékpapíripari és Pénzügypiaci Szövetség (SIFMA) elemzése.
 
A SIFMA szerint az idei negyedik negyedévi GDP-csökkenés éves viszonylatban 4,2 százalékos lesz, így az idei egész év átlagosan gazdasági növekedés nem haladhatja meg az 1,3 százalékot. Az Egyesült Államok hazai összterméke tavaly 2,0 százalékkal nőtt. A szövetség becslése szerint éves szinten az átlagos munkanélküliség idén 7,8 százalék körül alakul, miután a munkáltatók az 1930-as évekbeli nagy depresszió óta legsúlyosabb pénzügyi válságra jelentős elbocsátásokkal válaszolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.