Anyamedve a kicsinyével

Medvék a parkban

A nemzeti park területén eddig csak néhány magányos medve kóborolt, az adatok szerint most sétált át először anyamedve a kicsinyével.

2008.07.16 13:50wwf.hu

Az európai barnamedve, amely korábban általánosan elterjedt faj volt, napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában valamint a Szlovák-paradicsomban is amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Így barnamedve hazai előfordulása bár érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban.

A barnamedve mindenevő. Étlapján megtalálhatjuk a növényeket (fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs), de eszik rovart, kisemlőst, Sőt akár egy szarvas méretű állatot is képes leteríteni. Táplálék után kutatva egy évben akár több száz kilométert is bebarangol. A kicsi bocsok az első 3-4 hónap után hagyják el a vackot, de ilyekor még nem tesznek nagy utakat. Az Aggteleki Nemzeti Park dolgozói azt gondolják, hogy a nálunk észlelt bocs talán itt is születhetett. A barnamedve általában magányosan él.

Az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel a kölykei védelmében, ilyenkor akár emberre is támadhat. Ezért az ANP Igazgatóság kéri hogy kirándulás, túrázás során a területre látogatók a kijelölt turista utakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat. Az ANP területén tilos a táborozás sátorozás, illetve a fokozottan védett területek csak engedéllyel látogathatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.