Pokorni: évtizedek is kevésnek bizonyultak a zsidóság megkövetésére

Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke szerint olyan kulturális közeget kell teremteni, amely automatikusan elutasítja az embertelen diktatúrákat.
2005.10.17 06:27, Forrás: MTI

Olyan gyermekeket kell nevelni, akik hazájukat szeretve, önálló ítélőképességgel utasítják el az embertelenséget, és gyanakodva fogadják azokat az ideológiákat, amelyek azt hirdetik, hogy holnapután itt a kánaán, vagy azt mondják, hogy a cél szentesíti az eszközt - fogalmazott a politikus.

Pokorni Zoltán - Budapest XII. kerület képviselőjeként - avatta fel David Admon, Izrael állam budapesti nagykövete, illetve Mitnyan György, a kerület polgármestere társaságában az Igazak Fala emlékművet, amely azoknak a magyar állampolgároknak állít emléket, akik a II. világháború alatt mentették az üldözött zsidóságot.

Kampfl Ferenc szobrászművész - a jövőben két, a múltat és a reményt jelképező szoboralakkal kiegészülő alkotása mintegy 800 nevet tartalmaz, azokét, akik már megkapták a jeruzsálemi Yad Vasem Intézet "Világ Igaza" kitüntetést, valamint 130 olyan emberét, akik még nem. Az emlékfal-avatáson és megemlékezésen megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Dalma asszony is.

Avató beszédében Pokorni Zoltán úgy fogalmazott, még évtizedek is kevésnek bizonyultak a zsidóság megkövetésére, illetve azon igazak tetteinek megköszönésére, meghálálására, akik életük, családjuk, egzisztenciájuk kockáztatásával emberek voltak az embertelenségben. A politikus kitért arra, hogy ha Magyarország nem veszti el függetlenségét az 1944. március 19-i német megszállással, akkor nem következik be a tragédia, de ez nem mentesít a történelmi felelősség alól, az üldözöttek összegyűjtése az állam beleegyezésével, a politikai apparátus néhány tagjának aktív közreműködésével zajlott.

Pokorni Zoltán értékelése szerint voltak olyanok, akik akkor az állami rendelkezések miatt nyugodtak bele az eseményekbe, mások a félelem miatt, megint másokat az évek óta zajló antiszemita propaganda és törvénykezés vakított el. A képviselő úgy fogalmazott, az emlékfalra írt nevek mindegyike egy élet-halál harc hősét takarja.

A politikus idézett az ismerős családot bújtató és megmentő Kristóf Jánosné lányának emlékezéséből, amelyben arról ír, hogy a félelem fémes ízét érezte szájában, amikor háromszor tartottak náluk házkutatást nyilas suhancok. Pokorni Zoltán kitért arra is, hogy több mentőnek mostoha sorsa volt a kommunista diktatúrában, voltak, akiket a megmentettek vallomásai óvtak meg, de másokat kitelepítettek, vagy meghurcoltak.

Izrael nagykövete arra emlékezett, hogy számtalan magyar tanúsított önfeláldozó bátorságot a vészkorszakban. Reményei szerint ő is még sokaknak fog átadni kitüntetéseket, elismeréseket Budapesten, még akkor is, ha sokan már nincsenek köztünk, és posztumusz kapnak kitüntetést. Mitnyan György emlékeztetett arra, hogy Pokorni Zoltán volt az emlékfal egyik kezdeményezője.

A polgármester szavai szerint szimbolikus az Igazak Fala helyszíne: a XII. kerületben, a Sváb-hegyen volt a Gestapó székhelye és rettenetes gyilkosságok is történtek a környéken. Mitnyan György két kerületi születésű igaz embert emelt ki, Szabolcska Mihály lelkészt és Kálló esperest. Az avatók szóltak arról is, hogy a nevek összegyűjtéséhez a jeruzsálemi Yad Vasem Intézet, a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és a Terror Háza Múzeum nyújtott nagy segítséget.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Holokausztper indul Magyarország ellen Zuschlag holokauszt vicce nem, csak a jobboldal antiszemitizmusa téma Nem kérnek Zuschlag vezekléséből - Szigorú követelmények a Holokauszt Emlékközpontban Zuschlag bocsánatot kért a holokauszt áldozatain való viccelődésért

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.