Kitüntetést kapott a fehérvári Albapark

Ahol érdemes jóllakni: Nyugati színvonal az M7 mellett

A legszínvonalasabb autópálya-étterem címet nyerte el egy országos összehasonlítás eredményeképp az M7-es autópálya 60. kilométerénél lévő Albapark étterem. A "titokról" a vezető mesélt a ma.hu-nak.

2011.06.28 17:05ma.hu - S. Á.

Sok évvel ezelőtt, amikor még egy hatalmas áruház szomszédságában húzódott meg szerényen és Fehérvár Bisztrónak hívták, tértem be először az M7-es autópálya melletti étterembe, aztán szinte már bevett szokássá vált vagy a Balaton felé, vagy onnan a fővárosba tartó utazásaim során megállni - akkor is, ha épp nem voltam éhes, egyszerűen csak a hangulatért, ami ott fogadott.

Csak 2009 elején ért csalódás, amikor egy ilyen megállás alkalmával zárt ajtók fogadtak, rajtuk valamiféle átalakításról szóló értesítés, a közeli nyitás ígéretével. Aznap korgó gyomorral tértem vissza Budapestre, de legközelebb annál nagyobb volt a meglepetésem, amikor a kedvenc autópálya-éttermemet annak a bizonyos hatalmas áruháznak a helyén, néhány méterre az egykori bisztrótól, immáron Albapark Étterem néven találtam meg.

Az új hely valóban óriási, az üzemi helyiségek területétől eltekintve szinte végig üvegfal borítja, ezáltal nemcsak világos, de még tágasabbnak néz ki annál, mint amilyen valójában, a kínálat pedig jócskán felülmúlja a korábban is magas színvonalú és választékos finomságokat.

Ide még a zárás előtt fél órával is érdemes betérni, mert ha nem is a teljes étlapból választhatunk, mindenki talál a szájízének megfelelő levest, főételt és desszertet, a személyzet pedig a nap végén, amikor nyilvánvalóan már fáradtak és elcsigázottak, akkor is mosolyogva szolgál ki.

Ezek után egyáltalán nem ért meglepetésként, amikor megtudtam: a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) az autópályákhoz kapcsolódó pályázatán étterem kategóriában az Albapark nyerte el a fődíjat.

Ilyen volt... (Fotó: albapark.hu - Galéria a Fehérvár Bisztróról: KATT!)


Mi a titkotok? - kérdeztem Szakály Attilát, az étterem vezetőjét, aki szerényen hárítja a dicséretet, és azt mondja, valójában semmiféle titok nincs ebben, csupán annyi, hogy mindig is törekedtek a színvonalra, valamint arra, hogy ha valahol elhangzik, hogy autópálya-étterem, akkor az embereknek kapásból az Albapark név ugorjon be.

Ezért pedig valóban mindent meg is tesznek az amúgy családi vállalkozásban működő étteremben. Bár Attila még csak 37 éves, valójában 4 éves kora óta közvetlen közelről gyűjtötte a tapasztalatokat édesapjának köszönhetően, aki a Fejér megyei Vendéglátó Vállalat munkatársaként már az M7 átadása előtt részt vett az étterem tervezési munkáiban, majd 1984-től a vezetést is ő vette át.

A privatizáció után sem hagyta abba, de akkor már nem alkalmazottként, hanem újdonsült tulajdonosként egyengette az étterem "útját", vagy a stílus kedvéért: az út éttermét. Amikor pedig mintegy 3 évnyi hosszú folyamat után 2009-ben, csaknem pontosan két éve, július 13-án megnyílt az "új" étterem, az édesapa visszavonult és onnan kezdve az ifjabb Szakály vette át a teljes ügyintézést.

A felújítást részben saját forrásból, részben pedig hitelekből oldották meg, valamint nagy segítség volt a konyhai eszközök beszerzéséhez elnyert, vissza nem térítendő 20 millió forintnyi uniós pályázati támogatás - folytatta a fiatal vezető.

... és ilyen lett (Fotó: albapark.hu - Galéria az étteremről: KATT!)


De a titok továbbra sem hagy nyugodni: az éttermetek vetekszik a tőlünk nyugatabbra lévő sztrádaéttermekkel, az már csak nem véletlen! - érvelek.

"Valóban nem" - vallja be Attila. "Amikor a tervezési szakaszban voltunk, sok külföldi étterembe elmentünk, amelyek autópályák mellett találhatók, ám ez nem azt jelenti, hogy egy az egyben lemásoltuk volna bármelyiket. Inkább tapasztalatokat, ötleteket gyűjtöttünk, amiket összevetettünk az 1978 óta gyűlő saját tapasztalatainkkal, és ebből gyúrtuk össze ezt az igazi magyar, de mégis európai színvonalú végeredményt."

Van-e valami specialitásotok? - faggatózom tovább, mert bármennyire is megvannak a saját kedvenceim, biztosan van olyan az étlapon, amit még sosem kóstoltam. Az üzletvezető elmondja, olyan specialitásuk, ami csak náluk kapható, tulajdonképp nincs, ám több dolgot kiemelt, amelyek afféle védjegyként vannak jelen az étteremben, kezdve a kizárólag saját sütésű - vagyis nem előregyártott és fagyasztott alapú - péksüteményektől a frissen facsart narancslén keresztül a mennyeien omlós sült libacombig, amelynek azért mégiscsak megvan a maga titka.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az exkluzív szolgáltatásokat sem, amelyeket akár 1-1 visszatérő vendég kedvéért is vállalnak, példaként Szakály Attila kiemelte azt az autóst, aki rendszeresen rántott csirkemájat szeretett volna enni, ám az nem szerepelt az étlapon. Végül kitalálták, hogy utazása előtt csak egy telefonhívásba kerül és mire megáll az étterem parkolójában (ahol még teltház esetén is kényelmesen meg lehet állni), készen van a friss finomság.

De az alkalmilag betérő vendégeknek sem kell félniük: a 6.30 és 21 óra között nyitva tartó étteremben 11-12 körül vannak leginkább telítve a pultok, olyankor 4-5 féle leves, 20-30 féle készétel, ugyanennyi frissensült, valamint tekintélyes mennyiségű köret, saláta és desszert közül választhat az éhes utazó.

Ínycsiklandó kínálat (Fotó: albapark.hu - Galéria a finomságokról: KATT!)


Ráadásul mindez abszolút megfizethető áron érhető el: egy napi menüt már 750 forintért is ehetünk, de ahogy Attila fogalmazott, nemcsak a "bermudanadrágos-pólós" kamionsofőr vagy az egyszerű turista találja itt meg a számítását, hanem az az öltönyös üzletember is, aki üzleti partnereivel szeretne egy kellemes ebéd vagy vacsora közben lazítani.

Ezek után szinte nem is kérdés, de azért kíváncsi vagyok az étteremvezető véleményére is, szerinte minek köszönhetik, hogy épp ők nyerték el a KKK "legszínvonalasabb étterem" minősítését.

"Vannak más nívós éttermek is, így kemény a verseny. Valójában a pontos értékelésről nem sokat árultak el, de a versenyben részt vett az összes állami kezelésben lévő autópálya-étterem, a magáncégek közül pedig azok, amelyek hozzájárultak, hogy egy előre nem egyeztetett időpontban a központ munkatársai inkognitóban felkeressék az éttermet és leteszteljék azt."

Attiláék pedig hozzájárultak, és mint utólag megtudták, a többszöri ellenőrzés során rendszeresen egy hosszú listán mentek végig, pontozva az elhelyezkedést, a tisztaságot, a dekorációt, a kiszolgáló személyzet udvariasságát, de még a vendégkönyvben is megnézték, mennyi panasz és mennyi dicséret került bele és azok milyen horderejűek.

Mi változik ezek után, egyáltalán változik-e valami ettől a címtől? - érdeklődöm a további tervekről. "Még keményebben kell dolgozni, mint eddig, hogy akik látják-hallják a hírünket, azokat ne érje csalódás." - vallja be Attila, és az eddigiek ismeretében ebben nem is lehet kételkedni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.