Nincs ideje beleöregedni az életbe

Bodrogi szárnyai ma is megvannak

Januárban János vitéz, áprilisban az Irka firka című kötet, júliusban Cigányszerelem: második könyve megjelenése után sem pihen, inkább idei második bemutatójára készül Bodrogi Gyula, akinek április 15-én 75. születésnapját ünnepelhettük. A népszerű színművész azt vallja: számára hivatása a gyógyír minden bajra.

2009.04.16 10:33MTI

- A színpadon olyan dolgokat tudok megcsinálni, amikhez a civil életben hozzá sem kezdenék. Darvas Iván jegyezte meg egyszer: ha fájt a feje, alig várta, hogy felmenjen a színpadra, mert ott egyből elmúlt minden baja. Azért is jó a színészet, mert az ember mindig másfajta szerepeket játszik, így a szakma miatt nincs ideje beleöregedni az életbe - mondta el az MTI-nek a Nemzeti Színház legidősebb aktív tagja.

Pedig Bodrogi Gyula művészi pályafutása nem a színjátszással kezdődött: - Matematika-fizika tanárnak készültem, aztán elmentem táncosnak, majd a főiskolára először rendezőnek jelentkeztem, de szerencsére nem vettek fel, csak színésznek. Látszólag nagyon távol áll egymástól a matematika és a színészet, de valójában egy darabot logika és pontosság nélkül nem lehet megírni, sőt eljátszani sem. Az a fajta gondolkodásmód, ami közel hozott a matematikához, megmaradt bennem a mai napig. Az én felfogásom szerint az egyik legcsodálatosabb művészet a matematika. Nehéz ennél vadabb, költőibb mondatot kitalálni: "a párhuzamosok a végtelenben metszik egymást".

A többek között Kossuth-díjjal és a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyulát talán a vidám műfajokban nyújtott alakításai tették igazán ismertté és közkedveltté, bár mindig játszott "komoly" szerepeket is.

- Nem is engedném meg, hogy a fiatal színészek a pályájuk elején ne foglalkozzanak nagyon sokat azokkal a szerepekkel, amelyek a néző számára humorosak. Egy tréfát ugyanis nem lehet sem elhadarni, sem érthetetlenül elmondani, mert akkor nem jön be. Egy tréfa rendkívül igényes, ott minden szót, minden gondolatot érteni kell ahhoz, hogy poénná formálódjon. A vígjátékot mindig koncentráltan kell játszani -
hangsúlyozta a színművész.

Bodrogi Gyula nem csupán a színpadon alkotott maradandót. Filmes munkái mellett számos mesejátékhoz - Süsü, Vuk, Turpi úrfi, Doktor Bubó, Macskafogó - kölcsönözte szívesen a hangját, de két évtizedig vezette a Vidám Színpadot is.

- Ebből 15 esztendő jó is volt - emlékezett. - Egy teátrum vezetése fárasztó dolog, egész napos elfoglaltság. A színházigazgatónak egész nap színházigazgatónak kell lennie; nem tud csak időszakosan "igazgatni". Mikor befejezte direktori pályáját, új szerepeinek köszönhetően azt "három nap alatt" elfelejtette.

Elmondása szerint jelenlegi anyaszínházában, a Nemzetiben is változatos feladatokat bíznak Bodrogi Gyulára.

- Már a nyitóelőadáson itt voltam mint Arkangyal a Tragédiában; meg is vannak a szárnyaim, mert elkértem őket az előadás után. De játszom többek között a Holdbéli csónakosban, most Garas Dezső helyett a Tizenkét dühös emberben, vagy szerepeltem korábban például a Bundában, a Lear királyban - sorolta a színész, a végére hagyva eddigi utolsó bemutatóját, az Alföldi Róbert által rendezett János vitézt:

- Mindig az utolsó felvonást szokták bírálni, mondván: miért egy metró-aluljáróban játszódik? Erre én azt válaszolom: "gyerekek, végül is én sem tudom, Tündérország milyen"
.

Első, vadásztörténeteket és recepteket tartalmazó kötete után Bodrogi Gyula 2009 áprilisában újabb, ezúttal "a színházról és az életről" szóló könyvvel jelentkezett. Mint elmondta, több ezer oldalnyi jegyzeteiből Kaposy Miklós állította össze az Irka firka című kötetet.

- Arra gondoltam, az írogató színészek mégsem olyan veszélyesek, mint a színészkedő írók
- vallotta be nevetve. Bár azt még nem tudni, a következő évadban milyen új szerepek várnak Bodrogi Gyulára, a színész nyáron sem pihen, a Szegedi Szabadtéri Játékokon Lehár Ferenc nagyoperettjében, a Cigányszerelemben láthatja a közönség két júliusi hétvégén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.