Aki Márton napján libát eszik,...
Libás finomságok mellé új bor dukál, Szent Márton ünnepén
November 11., Szent Márton napja ma már bevonult a magyar gasztronómiába: ilyenkor magára adó étterem libából készült, egyre rafináltabb vagy éppen hagyományos, egyszerűbb magyaros ételeket kínál és nem feledkezik meg az újborról sem.
2008.11.08 18:35MTIKi ne ismerné azt a régi kedves mondást, hogy "aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik". A legenda szerint Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ben született fia a légió katonája lett és 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később megkeresztelkedett, és misszionárius lett, majd később püspökké választották.
A régi krónikák úgy jegyezték fel, hogy Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Amint arról az egyik budapesti étterem honlapja is megemlékezik, a Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Hogy akkor miként készítették a libás finomságokat, azt nem igazán lehet már felidézni. A mai kínálat azonban bizonyára gazdagabb, mint az akkori.
A budapesti éttermek séfjei igyekeznek kreatívan, a mai igényeknek megfelelően felhasználni a liba finom húsát és minden más "alkatrészét". Kapitány Gábor, az egyik belvárosi divatos étterem séfje saját maga füstöli a libamellet, amelyet konyakos libamájkrémmel tölt meg, friss szarvasgombával fűszerezi és kevert salátával kínálja. A konfitált (lassan, nem túl magas hőfokú zsírban párolt) kacsazúzának ugyancsak saláta a körete. A ludaskása libamellből és libamájjal készül. Ilyenkor nagyon népszerű a kacsa is, amelynek a combját burgonyás rétessel és párolt káposztából készült habbal teszi különlegessé. Markus Marquardt, az egyik ötcsillagos szálloda séfje igazi magyaros Márton-napi libatort állított össze.
A libatöpörtyűt, mint étvágyfalatkát törkölypálinka kíséri, ezután következik a klasszikus libakolbász és a hideg füstölt libamell - mint előételek- a libaleves maceszgombóccal, a sólet és a libasült. Mint Marquardt elmondta a liba - az újborral kísérve - Magyarországhoz hasonlóan szintén főszereplője ilyenkor a németországi, svájci és osztrák éttermek, szállodák étlapjainak.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:18 Felborult egy motoros kishajó a Dunán, egy embert még keresnek
- 6:10 Szokatlan jelenségre figyeltek fel a bálványosi Csiszárfürdőn
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 18:34 Higiéniai problémák egy wellness-szállóban, a NAV leengedte a medence vizét
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06