Stílusos Vidéki Éttermiség
A legjobb vidéki éttermek gasztronómiai parádéja Debrecenben
Ma a debreceni Nagyerdőben rendezik meg a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei gasztronómiai parádéját, amelynek a házigazdája az IKON Debrecen étterem.
2014.09.07 08:43MTI
A vidéki csúcsgasztronómia debreceni rendezvényén az ételek 30 kilométeren belüli alapanyagokból készülnek, vagyis az éttermek olyan fogásokkal készültek, amelyekhez az alapanyagokat az éttermek 30 kilométeres körzetéből szerezték be, így a vendégek "keresztül-kasul" megkóstolhatják a magyar vidék ízeit - mondta el Balogh Károly, a debreceni IKON egyik tulajdonosa a MTI-nek.
Külön érdekessége a mai debreceni gasztronómiai találkozónak a debreceni pároskolbásztöltő séf-párbaj - tette hozzá.
Ezzel összefüggésben Papp László, Debrecen alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a város kezdeményezi a debreceni pároskolbász hungarikummá nyilvánítását.
Történészek és gasztronómiai szakemberek kutatják a debreceni páros eredeti receptjét, illetve elkészítésének ősi fogásait, hogy visszahozzák azokat az ízeket, amelyek annak idején híresé tették a debreceni csemegét - jegyezte meg Papp László.
Balogh Károly a debreceni SVÉT-ről elmondta: hagyomány, hogy SVÉT-tagok mellett vendég éttermek is részt vesznek az eseményen, sőt helyi termelők, beszállítók, gasztronómiai képviselők is bemutatkoznak a rendezvényen.
A debreceni Békás-tó partján rendezett gasztronómiai parádén így ott van a kemencés ételeiről híres Tuba Tanya, a PM Choco kézműves csokoládé, a Cut'N'Coffee kávépörkölő szalon, a Nárcisz Birtok sajtmanufaktúra, a Tuzséri pálinkafőző manufaktúra, a Séfakadémia főzőiskola és a Butiq Bisztró egyedi koktéljaival - sorolta az IKON tulajdonosa.
Balogh Károly szerint a SVÉT Egyesületbe tömörülő éttermi csoport tagjai mindannyian a szívből jövő, vidéki vendéglátást tartják legfontosabb célkitűzésüknek.
A debreceni gasztronómiai parádén jellegzetes ételeivel ott van az encsi Anyukám Mondta étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti Étterem, a debreceni IKON Étterem, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, az egri Macok Étterem és Borbár, a villányi Mandula Étterem és Borbár, a noszvaji Nomád Hotel&Campsite, a szigetmonostori Rosinante Fogadó, a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár, és a perbáli Walter Vendéglő.
Vendégétteremként vesznek részt a találkozón a palkonyai Palkonyha és a soproni Erhardt Étterem és Panzió. Az idei SVÉT-et rendező Ikon határozott célja, hogy az éttermen keresztül a cívisváros is felkerüljön a magyar és az európai gasztronómiai térképre - mondta el az MTI-nek Balogh Károly.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:27 Elhunyt Ferenc pápa
- 6:40 Kínai áttörés a haditechnikában - újtípusú robbanószert teszteltek élesben
- 22:39 Húsvét - Ferenc pápa: nincs béke a fegyverkezés leállítása nélkül
- 20:37 Brit harci gépek követtek orosz katonai repülőgépeket a NATO keleti határainak közelében
- 18:35 Az Egyesült Államok több városában tüntetéseket tartottak a Trump-adminisztráció politikája ellen
- 16:34 Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás
- 14:32 Kigyulladt egy folyami hajó Kongóban, sokan életüket vesztették
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06