"Mi ebben a témában erősnek érezzük magunkat"

Fico szerint Szlovákiának fel kell készülnie a Fidesz választási győzelmére

Robert Fico szerint Szlovákiának fel kell készülnie arra, hogy az áprilisi választást Magyarországon a Fidesz nyeri, amely, mint a szlovák kormányfő fogalmazott - "a nagymagyar sovinizmusra és nacionalizmusra orientált párt".

2010.01.10 14:45MTI

"Nekünk erre fel kell készülnünk, védelmeznünk kell Szlovákiát, mert Szlovákia kemény tűz alatt lesz. A szlovák-magyar kapcsolatok kérdése tehát rendkívül érzékennyé, fontossá válik, különösen azután, hogy a Fidesz a gyakorlati kormányzásában elkezdi megvalósítani azt, amit hangoztat. Például azt hangoztatja, hogy Magyarország önmagával határos és így tovább. Ezek a Szlovák Köztársaság számára komoly kihívások, erre kell összpontosítanunk" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában. Fico leszögezte: kormányfőként kötelessége, és kész is kommunikálni a magyar kormánnyal.

"A nagymagyar nacionalizmust azonban nem fogadhatom el, azt, hogy Magyarország önmagával határos. Nem fogadhatom el, hogy a képviselők Nagy-Magyarországot ábrázoló címkét hordanak autóikon, mely szerint Szlovákia mint ország gyakorlatilag nem is létezik
" - fejtette ki a szlovák politikus. Megismételte: a szlovákiai államnyelvtörvény, illetve Sólyom László magyar államfő meghiúsított révkomáromi látogatása ügyében Európa Pozsonynak adott igazat.

"Mi ebben a témában erősnek érezzük magunkat"
- húzta alá Fico.

Az ugyanebben a vitaműsorban megszólaló Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a szlovák-magyar kapcsolatok romlásáért nagymértékben a szlovákiai magyar politikai pártok viselik a felelősséget, állítása szerint gyakran az ő álláspontjaik miatt alakul ki "feszültség és nyugtalanság". "Úgy vélem, ez aránylag komoly probléma" - jegyezte meg.

Ivan Gasparovic hangsúlyozta: a szlovák-magyar kapcsolatokat nem szabad leszűkíteni a nemzeti kisebbségeket érintő kérdéskörre, amelyben problémák vannak. Más területeken azonban - állítja a szlovák elnök - nagyon jó a két ország együttműködése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.