Bevándorlók ellen követett el merényleteket

Malmői merénylő: életfogytiglanra ítélték

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték pénteken azt a svéd férfit, aki Malmőben bevándorlók ellen követett el fegyveres merényleteket, amelyeknek két halálos áldozata is volt.

2012.11.23 12:09MTI

Peter Mangsot még a nyáron kétrendbeli emberölésben és négyrendbeli emberölési kísérletben találta bűnösnek a bíróság, de a végső ítélettel meg kellett várni a pszichiátriai vélemény elkészítését.

A most 40 éves férfi 2009 és 2010 folyamán nyilvános helyeken összesen tucatnyi fegyveres támadást követett el, célpontjai szinte mindig színes bőrű bevándorlók voltak. Halálos áldozatainak egyike mindazonáltal egy húszéves svéd lány volt, aki egy bevándorló autójában ült.

A bíróság a The Local című svéd internetes hírportál szerint kivégzésszerű gyilkosságnak nevezte Mangs akcióit, és súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a férfi egyáltalán nem volt tekintettel embertársaira.

A pszichiáterek véleménye szerint beszámíthatóságát semmi nem korlátozta sem a bűncselekmények elkövetésének, sem vizsgálatának idején, így a bírák ezt sem tudták enyhítő körülményként értékelni.

Az ítélet a vád győzelmének számít, hiszen az ügyészek kezdettől fogva életfogytiglani börtönt kértek az ügyben. A védelem Mangs felmentését szerette volna elérni, és az elmúlt hónapokban több kísérletet tett a per újratárgyalására, illetve a bíróság tagjainak lecserélésére.

Mangs tetteit a sajtójelentések szerint a rasszizmuson kívül az is motiválta, hogy nem tudta túltenni magát testvérének kábítószer-túladagolás miatti halálán.

A ítélet szerint Mangsnak összesen 1,2 millió svéd korona (180 ezer dollár) kártérítést is fizetnie kell az áldozatoknak, illetve az megöltek családtagjainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.