Optimista a magyar idegsebész

Csak Schumacher ébredése után lehet biztosat mondani az esélyekről

Biztatónak tartja a Schumacherről szóló híreket, ugyanakkor arra int Dr. Csókay András idegsebész, hogy egy több mint egy hete tartó kóma után nem lehet tudni, milyen állapotban tér magához az egykori versenyző.

2014.01.07 14:48ma.hu

Az egész világ közösen szurkol Michael Schumacherért. A hétszeres Formula 1-es világbajnok december 29-én szenvedett balesetet síelés közben. Dr. Csókay András idegsebész volt a SportKlub Dodzsem című műsorának hétfő éjszakai vendége, aki Schumacher állapotáról elmondta, az igazi kérdés az, hogy a pilóta felébred-e a kómából vagy hetekig, hónapokig tartó várakozás következik.

Dr. Csókay a friss hírekre reagált, amelyek szerint a sportoló állapota immáron stabil. A főorvos szerint ez mindenképpen örvendetes hír, az életben maradáshoz, sőt a mesterséges kóma fenntartásához szükséges legfontosabb paraméterek – megfelelő vérnyomás, keringés – immáron adottak.

A szakértő úgy véli, Schumacher a legsúlyosabb koponyasérülések egyikét szenvedte el, de még nem volt szükség radikális műtétre. Minden bizonnyal komoly ébresztési kísérletre sem került még sor. „Az igazán nagy kérdés az, hogy a versenyző mindannyiunk örömére felébred-e a kómából – amiben egyrészt mesterségesen tartották, másrészt amibe az agysérülése miatt került , vagy további izgatott várakozás következik, ami hetekig, hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Bizony van olyan, hogy valaki soha nem ébred fel a kómából.

Csókay praxisában akadt olyan beteg, aki három év múlva tért magához. Nehéz ilyenkor a hozzátartozóknak bármit is mondani, hiszen az orvosok is csak az ébredés után tudják felmérni, hogyan reagál a páciens a külső ingerekre. „A halálközeli helyzetekből való visszajövetelnél sajnos nem lehet prognosztizálni. Csak az ébredés után lehet biztosat mondani… A remény abszolút él, és akkor is élni fog, ha most nem ébred fel. Kétségtelen, hogy ahogy távolodunk a sérülés időpontjától, minél több idő telik el, annál kisebb ennek a valószínűsége” – mondta el Dr. Csókay András a Dodzsem adásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.